НОВИНИ

Откриха ценни стенописи в къща-паметник на културата в Стария град в Пловдив

Ценни стенописи бяха открити в къща-паметник на културата в Стария град в Пловдив. На находката се натъква екип от експерти, който трябвало да провери сигнал за състоянието на къщата, известна още като домът на търговеца Хаджи Драган Калофереца. За откритите документи е информирано и Министерството на културата.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
09:20, 04.08.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Уникалните находки са открити в дървени шкафове на приземния етаж на сградата. Сред тях са стенописи от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград и възрожденски къщи от района на Подбалкана.

Петър Петров- главен архитект на район "Централен": Те са много чупливи, защото 25 години са стояли в тези помещения. Не могат в настоящия момент да бъдат разгледани, точно поради факта, че ще бъдат увредени, ако се извадят.

Любопитното е, че тази къща преди години е била дом на реставраторите и специалистите от Националния институт по паметници на културата. Днес сградата е частна собственост, но бавно се руши.

Опитите на екипа ни да се свърже с пенсионно осигурително дружество, което е собственик на къщата, обаче се оказаха неуспешни.

Георги Стаменов: Доколкото разбрах при разговор със самите собственици, са с намерения също да продадат тази сграда, която е изключителна сама по себе си, много красива, но времето е дало своя отпечатък.

Над 98% от сградите- паметници на културата са на територията на район"Централен". Трудностите при тяхното поддържане се дължат на факта, че някои от имотите имат повече от 40 собственици, част от които живеят в чужбина и не могат да бъдат открити, уточняват от администрацията на района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Езеро при всеки дъжд в двора на детска градина в Пловдив
Езеро при всеки дъжд в двора на детска градина в Пловдив
БАБХ ще проверява личните стопанства на животновъди в Пловдивско от утре
БАБХ ще проверява личните стопанства на животновъди в Пловдивско от утре