НОВИНИ

Откриха уникална гробница със стенописи по време на ремонта на ул. "Московска"

Уникална гробница със стенописи е открита късно снощи по време на ремонтните дейности на улица "Московска". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя направи проверка на проучвателните дейности на археологическите разкопки в района на църквата "Света Неделя", които са във финалната си фаза.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
13:14, 03.08.2018
6473
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Краят на 4-ти началото на 5-ти век - от тогава по всяка вероятност е уникалната находка, която е част от некропола на "Света София".

Веселка Кацарова - археолог: Това е една гробница свързана с некропола около църквата "Света София", той е много известен, дълго проучван.

Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: Истината е, че това е един огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има най-вероятно от порядъка на 1000, може би 1500 подобни структури. Голямата изненада е това, че първо е много добре запазена гробницата, тя е от класическия тип с куполно застрояване от тухли, но още по-голямата изненада освен че е добре запазена е че има стенописи. Изключително рядко се намират гробници със стенописи и на мен са ми известни може би около пет други случая.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Ще ограничим работата на строителите по тротоара в тази зона и ще възложим на главния архитект да направят проект зa за експонирането след това на тази и съседните гробници, така че да можем да съчетаем отново пешеходното пространство с разкритото културно историческо наследство.

След 4 години проучвания в другия археологически обект в центъра на София зад храм "Света Неделя" са открити 3 000 сребърни монети и злато.

Златни накити са последните находки от археологическите разкопки в района на "Света Неделя". Паркингът зад храма ще бъде премахнат, а находките от Стара София ще могат да се виждат от пешеходците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ одобри нова наредба за прехвърляне на втора пенсия от частни фондове
НОИ одобри нова наредба за прехвърляне на втора пенсия от частни фондове
Поп дивата Риана на корицата на британското списание Вог
Поп дивата Риана на корицата на британското списание "Вог"