НОВИНИ

Откриха втория най-дълъг мост в Норвегия

В Норвегия официално бе открит вторият най-дълъг мост в страната. Той ще улесни пътуването по европейски път Е6, а друга любопитна подробност е, че е изграден от китайска компания.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:50, 11.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Официално откриване на моста Холугаланд близо до северния пристанищен град Нарвик. Мостът е с дължина 1 533 метра, а разстоянието между двете подпори достига 1145 метра. Мостът е вторият по големина в Норвегия.

Мостът ще допринесе значително за скъсяване на разстоянията по основния автомобилен европейски път Е6, който преминава през Норвегия и Швеция и стига до границата с Русия. Въпреки ниските температури, местните хора дойдоха специално за церемонията по откриването на моста.

Флода Николаесен, местен жител: Чакахме този мост от много години и ето че дойде този ден. Много сме щастливи и късметлии, че имаме това съоръжение.
;

На церемонията присъства лично министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг.

Ерна Солберг, министър-председател на Норвегия: Чудесно е, че има китайско участие в този проект. Този прекрасен мост е от голямо значение за местната общност.

Съоръжението е изградено от китайска компания, която през 2013 г. печели офертата за строежа на мост със стоманена конструкция в конкуренция с едни от водещите строителни компании в света.

Уанг Мин, посланик на Китай в Норвегия: Бих определил този мост като голямо събитие за отношенията между Китай и Норвегия и за двустранните икономически и търговски отношения.

Проектът е на стойност 96 милиона щатски долара. Договорът за стоманата включва производството на всички елементи от моста, които са изработени в четири различни фабрики в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитват бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев
Разпитват бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев
Жертви на лошото време в североизточната част на САЩ
Жертви на лошото време в североизточната част на САЩ