НОВИНИ

​Откриват нова златна мина край Крумовград

Това е първият новоразработен рудник за добив на злато у нас за последните 40 години. Концесионер е канадската компания, която стопанисва и най-голямата работеща златна мина в Европа - тази в Челопеч.Вижте повече в прякото включване в обедните новини на Цветелина Катанска

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:04, 23.08.2019
6128
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Очаква се на място да пристигне премиерът Бойко Борисов, който ще даде символично начало на добива от рудника "Ада тепе" край Крумовград. Добивът реално вече е започнал, като компанията е изградила обогатителна фабрика, чиито краен продукт е получаването на златен концентрат. Това означава, че не се получава самото злато, а руда, която е богата на злато. Успяват да се извлекат близо 85 процента от скалната маса.

"Ада тепе" е хълм, на който се добива злато още от времето на траките. Компанията копае, извлича полезното вещество и връща скалната маса на съседно място. Така всъщност се измества хълма.

През периода на експлоатация се очаква от тук да бъдат добити близо 700 000 тройунции злато. Срокът на експлоатацията е 8 години. През това време тук ще са заети около 300 души. Към момента само 7 от тях не са от региона.

Илия Гърков, вицепрезидент и генерален мениджър, Крумовград: Животът на рудника е 8 години, след това има още около 2 години, 2 години и половина рехабилитация, закриване и рекултивация или иначе казано да върнем терена във вид, който е приемлив за природата, в който работим. Същевременно ние имаме проучвателни площи около фирмата, около рудника, в радиус на около 40-45 км и се надяваме да установим съответни залежи на някои от тези площи, за да продължи животът на предприятието. В най-нежелания от нас случай, ако не открием нищо ново, след това това започва да се демонтира и да се рекултивира и този терен.

Рекултивацията на терените тук вече е започнала заедно с добива, като са засадени близо 20 000 дървета. Полученият златен концентрат в момента е изпратен в 6 производствени металургични предприятия, две от които са в България, така че да се прецени по какъв начин ще бъде получавано самото злато.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма обгазяване на въздуха във Ветрен
Няма обгазяване на въздуха във Ветрен
5 кг хероин и 1 кг кокаин откриха полицаи от Габрово и Пловдив
5 кг хероин и 1 кг кокаин откриха полицаи от Габрово и Пловдив