НОВИНИ

Откриват паметник на полк. Борис Дрангов във Военната академия

Днес точно в 10:00 часа тържествено ще бъде открит паметник на полк. Борис Дрангов в двора на Военната академия в София. Преди тържествения ритуал там е нашият репортер Боряна Черганова, заедно с внучката на великия български военачалник Райна Дрангова и с нач. на Военната академия ген.-майор Груди Ангелов, които положиха огромни усилия монументът да стане реалност.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:53, 02.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Ген. Груди Ангелов, началник на Военна академия "Г.С.Раковски": Тази борба за паметника продължава повече от 100 год, защото идеята на ген.Жеков веднага след смъртта на полк.Борис Дрангов през 1918 организират първия инициативен комитет за изграждане на паметник на този велик българин. През 1932 год. е създаден втори комитет, където по стечение на обстоятелствата мястото, на което е изграден паметникът сега, е било избрано почти на същото място на входа на парка на Военна академия срещу езерото. Съвсем случайно беше избрано, без да сме прочели историята. В последствие,когато тръгнахме да търсим исторически данни, се установи това. Последният е 1992 год., но тогава се подхожда несериозно и не довежда до добър край. Радвам се, че най-накрая един голям българин, син на майка България намери своето достойно място и се върна там, от където е тръгнал неговият път към величието и към вечността. Авторът са Иван и Георги Тодорови - баща и син.
Райна Дрангова, внучка на полк.Борис Дрангов: Много съм развълнувана, защото се случва една мечта и на семейство, не само на армията, да се увековечи неговата памет. Хубав е паметникът.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Статутът на Македонската църква ще е въпрос в срещата с руския патриарх Кирил
Статутът на Македонската църква ще е въпрос в срещата с руския патриарх Кирил
Продължава почистването на пътя към Паметника на връх Шипка
Продължава почистването на пътя към Паметника на връх Шипка