НОВИНИ

Кой е погребан в гробницата с кариатидите?

В гробницата с кариатидите край Свещари е погребан гетския цар Дромихед и съпругата му, дъщерята на Лизимах. Все повече данни клонят към тази теза. 35 години след откриването и 30 след като ЮНЕСКО призна свещарската гробница за световно културно наследство тя продължава да фокусира вниманието на учени от различни страни. Мария Чернева ни среща с откривателката на гробницата - Мария Чичикова и с нейния ученик проф. Тотко Стоянов.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Анна Андреева
18:30, 23.10.2016
8930
Чете се за: 01:50 мин.
Още

23 века назад. Необозримо далеч. Но преди 35 години тя отваря една врата към времето на славни тракийски владетели, равни на наследниците на Александър Велики.

Мария Чичикова - изследователка на Свещарската гробница: Е voila!

Мария Чичекова ръководи разкопките на Севтополис, по-късно я викат да изследва могилите на Свещари. В една от тях геофизичните изследвания подсказали наличието на голяма гробница.


Мария Чернева; Очаквахте гробница голяма, ама кариатиди очаквахте ли?
Мария Чичикова: Не, изобщо за първи път тука кариатиди намираме... Бяхме много изненадани, защото не очаквахме такова чудо архитектурно, скулптурно и живописно. И даже първо не вдигнахме очи нагоре да видим рисунката - всичко гледаше на земята да не се изгуби някоя находка. И накрая тука най-много на това се изненадахме - на рисунката.

Дълго време само гадаели кой е погребан тук. Със сигурност е цар, но кой. А после се понатрупали още археологически данни, изследвали скелетите, започнали да разчитат символите в гробницата си сега смятат, че имат отговор.

Мария Чичикова: Ние предполагаме и е известен по това време един гетски цар. Почти по същото време на Севтополис Дромихайтес или Дромихед, за който Диодор пише, че се бие и се бори срещу Лизимах. Обаче Дромихед го пленява завежда го в резиденцията си, града си и го държи пленник.

Диодор казва и името на града - столицата на гетите Хелис. Град до некропола е открит, явно голям и важен център - според изследователя му проф. Стоянов. И по всяка вероятност е именно Хелис.

Проф. Тотко Стоянов - изследовател на Хелис, СУ: Щеше да е сигурно, ако имаше надпис
Мария Чичикова: Ама ще излезе при тебе, тя вика кой ще е царя .. викам само чакам надписа.
Проф. Тотко Стоянов: Тези макар и косвени факти са доста силни доказателства.
Мария Чернева: Това да си победил Лизимах е голяма победа и повод за хвалба. Тука има ли нещо?
Проф. Тотко Стоянов: Това е хвалбата, той се е самопредставил като равнопоставен на наследниците на Александър, по голямо самочувствие и самопредставяне от това.
Мария Чернева: Как се е представял?
Проф. Тотко Стоянов: Ами с портрет с тези елементи, които само неговите наследници са могли само да носят.
Мария Чичикова: Имаме горе на главата му, зад ухото рог, който се използва при монетите на гръцките царе след Александър.
Проф. Тотко Стоянов: То излиза, че е бил в крак с времето. Той е знаел как се представят по какъв тип нали в процесии и по друг начин те изявяват своите претенции да бъдат наследници на Александър
Мария Чичикова: Той Лизимах няма да даде дъщеря си на случаен човек.
Проф. Тотко Стоянов: Да.
Мария Чернева: Ама сме сигурни, че това е дъщеря му там?
Проф. Тотко Стоянов: Антропологическият анализ най-общо подкрепя идеята за Дромихед и неговата млада съпруга, която е с медитериански черти т.е. тя може да бъде македонска принцеса.
Мария Чичикова: Интересното е, че Севт е много известен на Диадор, а столицата му Севтополис не я споменава и не е известна. Но тука казва Хелис.
Проф. Тотко Стоянов: Защото Лизимах е бил доведен с армията си в Хелис. Мария Чичекова: Да. да.

Гробницата пази още неразгадани тайни. Достатъчно важни, за да поддържат интереса на много учени по света.


По-подробен репортаж можете да видите в "Денят започва"тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бивш шеф на митница Свиленград е арестуван за стрелба по хора
​Бивш шеф на митница Свиленград е арестуван за стрелба по хора
Екип на БНТ влезе в тунела Витиня по време на ремонта
Екип на БНТ влезе в тунела "Витиня" по време на ремонта