Кръвопролитие в родния град на убития от САЩ ирански военен лидер Касем Солеймани. По време на погребалната церемония повече от 40 души са стъпкани до смърт, а около 200 са ранени. Днешната трагедия забави погребението на генерала.

Дългото сбогуване с генерала завърши със смъртта на десетки негови привърженици. За прощалната церемония хората се събираха от сутринта. Някои изчакваха процесията по хълмовете на града, но тогава се случи трагедията.

Али: Група хора се хвана за ръце и така други бяха избутани към алеята. А там беше пълно с хора. Те започнаха да падат един върху друг. Много загинаха. Аз паднах върху просеща жена с дете. Бях затиснат, само главата ми се подаваше. Останах много дълго така. После видях, че жената и детето, които бяха под мен, са починали.

Тъгата за генерала се премеси с личната. Отчаяни хора обикаляха болниците, за да търсят информация за изчезнали свои близки.

Операцията срещу генерала е напълно законна, заяви часове по-късно американският държавен секретар.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Твърдението, че Солеймани е пътувал до Багдад с дипломатическа мисия - някой тук вярва ли в това? Има ли история, която да потвърди, че този мил джентълмен, този дипломат от голям ранг - Касел Солеймани, е пътувал до Багдад с идеята да проведе мирна мисия?

Заради убийството на генерала, иранският парламент одобри законоепроект, който определя всички американски военни сили и американският президент като "терористи". В интервю за Си Ен Ен иранският външен министър заплаши САЩ с ответен удар.

Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: Съединените щати ще получат решителен отговор на извършеното нагло криминално действие - на място и в момент, когато най-много ще ги заболи.

В Багдад объркването за бъдещото на страната продължава да се засилва. Тази сутрин усещането се задълбочи от писмо на командващия американските части в арабската страна до Иракското министерство на отбраната. В него се посочвало, че военните на Съединените щати се изтеглят. Малко по-късно американският министър на отбраната заяви, че Вашингтон няма да мести военните си от Ирак. Писмото било достоверно, но изпратено "по грешка".

Заради нарастващото напрежение в региона Германия обяви, че ще изтегли част от военните си в Ирак. Те ще бъдат преместени в Йордания и Кувейт. Германският контингент в Ирак е 120 души.

От утре Иран вече няма да е в траур. Остават обаче много неизвестни. Не само за отговора на Техеран заради смъртта на Солеймани, но и какво предстои в самата държава.

Най-малко 40 загинали при погребалната церемония на генерал Солеймани

Най-малко 40 загинали при погребалната церемония на генерал Солеймани

Най-малко 40 души са премазани до смърт, а над 200 са ранени по време на поклонението пред тленните останки на генерал Касем Солеймани.