НОВИНИ

Отлагат Закона за социалните услуги - реакциите от парламента

Парламентът отложи с 6 месеца влизането в сила на Закона за социалните услуги, който предизвика протести и обществено напрежение. Те ще влязат в сила от юли 2020 година. Социалният министър Деница Сачева заяви, че отлагането на закона е правилно, защото така ще може да се проведе дискусия с всички заинтересовани страни.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Надежда Василева
20:25, 20.12.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

В последния си работен ден преди коледните празници, депутатите приеха предложението на патриотите за отлагане на спорните текстове с половин година.

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Виждаме това напрежение в обществото и сме притеснени за страховете на хората, затова взехме това решение, въпреки важността на закона за социалните услуги.
Александър Сиди, "Обединени патриоти": Чухме всякакви неща - от това как ще идват норвежците, които са на границата, идват да вземат децата ни, които сме ги продали и т.н. Много сериозна кампания се проведе, която беше хиперболизирана, но истина е, че в този закон има много текстове, които биха могли да бъдат тълкувани грешно.

От ляво заявиха, че ще участват активно в разговорите за промяна на текстовете.

Кристиан Вигенин, "БСП за България": Ще сезираме КС за някои от текстовете, тъй като имаме известни съмнения за съответствие с някои текстове от Конституцията. Според ДПС, голяма част от промените отговарят на очакванията на големи обществени групи, и затова законът трябва да влезе в сила.
Хасан Адемов, ДПС: И от друга страна казваме - понеже има обществено недоволство, трябва да го парираме по някакъв начин и трябва да включим на задна скорост. Това е, което трудно можем да разберем от ДПС.

От "Атака" настояха за пълна отмяна на закона.

Десислав Чуколов, "Атака": Самата му основа, самият му фундамент е грешен. Колос на глинени крака. Изброени са детайлно, че се дават огромни права на частни права на частни организации, НПО-та.

От "Воля" пък искаха отлагане с една година.

Кръстина Таскова, "Воля": Законът има много неразбирателства и тълкувания на текстове, които водят до това напрежение.

Докато депутатите спореха в парламента, граждани представяха своите гледни точки към закона пред социалния министър Деница Сачева. Близо три часа тя слуша опасенията на тези против закона, според които се създава възможност да бъдат извеждани деца от семейства, неправителствени организации ще източват държавата чрез услугите, които предлагат, а безплатният телефон, на който деца могат да подават сигнали, ако са жертва на насилие, трябва да бъде закрит. В същото време други родители настояваха законът да заработи, тъй като има нужда от него.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Ние сме отворили наистина кутията на Пандора. Законодателство, което се прави под натиск и заплахи на различни протестиращи не е най-качественото, затова е нужно да се стигне до политически консенсус.

Затова министър Сачева ще настоява за широка дискусия в парламента за семейните политики. Тя призова всички страни в дискусията до средата на януари да изпратят конкретните си искания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Елза взе жертви в Испания и Португалия
Бурята Елза взе жертви в Испания и Португалия
Генералният секретар на Интерпол:България е транзитна страна за криминални групи
Генералният секретар на Интерпол:България е транзитна страна за криминални групи