НОВИНИ

Отложиха делото срещу граничарите, обвинени за убийство на турски бракониер

Бургаският окръжен съд отложи делото срещу четиримата гранични полицаи, които преди десет години застреляха турски бракониер в изпълнение на служебните си задължения. Граничарите отново бяха призовани на разпит по съдебна поръчка на Турския наказателен съд.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:02, 16.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Въпреки че турският риболовен кораб е заловен в български териториални води, турските власти обвиняват българските гранични полицаи, че прострелването е станало на борда на турската гемия, която се счита за турска територия.

По молба на адвокатите Бургаският окръжен съд не даде ход на делото, а площадът пред сградата се изпълни с хора. Граждани, приятели, настоящи и бивши граничари определиха като недопустимо граничните полицаи, които преди десет години бяха наградени за изпълнението на дълга си, да бъдат екстрадирани и съдени в Турция.

Румен Люцканов: Как следващият ще изпълнява служебните си задължения след подобни неща!

Красимир Ванков: И когато се наложи група за бордови контрол да гони, командирът на групата ще каже: Шефе, съжалявам, бяха по-бързи, избягаха.

Адвокатите на четиримата гранични полицаи поясниха, че в турската страна има непредставени досега писмени материали, с които те са длъжни да се запознаят. Граничните полицаи казаха, че изходът от делото е изключително важен за работата на действащите им колеги.

Николай Костов, граничен полицай: В момента сме в условията на специфична международна обстановка и непрекъснато българските граничари се налага да решават предизвикателства и когато всички знаят, че зад тях стои държавата, ще се изпълняват движенията по-спокойно.
Михаил Цонков: Очакваме да бъдем защитени, очакваме държавата така, както ние сме си свършили дълга към държавата, очакваме така и държавата в някаква степен от компетентните институции да ни помогне и да вземем позиции и да получим нужната подкрепа.

Следващото дело е на 9 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата ще събере 19 млн. лв повече заради новите данъчни промени
Държавата ще събере 19 млн. лв повече заради новите данъчни промени
Публикуваха за обществено обсъждане проектозакона за социалните услуги
Публикуваха за обществено обсъждане проектозакона за социалните услуги