НОВИНИ

"За" и "против" готвената промяна за болничните листове

Правителството отложи засега готвените промени за първите три дни от болничния, след като синдикати и работодатели не се съгласиха обезщетението да бъде намалено от 70 на 50 % от заплатата. Идеята беше с орязването на парите да се ограничат фалшивите болнични. Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща с ресорните министри, на която беше решено да бъде създадена специална комисия, която да проверява болничните.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
20:06, 24.10.2017 (обновена)
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Само за последните 6 години издадените болнични са с 60% повече, а изплатените пари за тях са нараснали от два на три милиона лева годишно. Според данните на Националния осигурителен институт най-често работниците излизат в болничен през ноември и декември. В търсене на изход от ситуацията с фалшивите болнични правителството засега замрази идеята първите три дни да се изплащат на 50%. Мярката се отлага с два месеца, докато не се намери правилният механизъм за контрол при издаването на болничните.


;

В едно от най-големите шивашки предприятия в Гоце Делчев работодателят Бертран Ролман приема по болнични листове, особено през летния сезон. Казва, че тогава много от болните му служители отивали да работят в Гърция или на нивите си. Затова настоява за по-строг контрол при издаването на болничните.

За проблем с фалшивите болнични признават и от „Напоителни системи“ във Варна. В предприятието предстоят съкращения и петима от служителите, които предполагат, че ще бъдат освободени от работа, са в болнични от 3 месеца.

Работниците обаче, които наистина са болни, не са съгласни да бъдат ощетявани финансово. Иваничка Димитрова от Русе е майка на малко дете и често ѝ се налага да остане вкъщи, за да се грижи за него, когато е болно. Не приема идеята за орязването на парите за болничен, тъй като и бездруго лекарствата, които трябва да купи при обикновена настинка, са между 40 и 60 лева. Категорична е обаче, че трябва да има санкции за тези, които злоупотребяват с отсъствието по болест, и за лекарите, които издават фалшиви болнични листи.

Иваничка Димитрова: „Как ще се докаже кой злоупотребява? Ей това е проблемът. Разбира се. Когато се налага, трябва да излезеш в болничен, но иначе не е редно, не е етично най-малкото.“

Оказва се, че при средна работна заплата от 940 лева, при тридневен болничен вместо 731 лева работникът ще получи 705 лева.

За Мила Георгиева, която живее в Германия, не е редно болните да получават по-малки суми.

Мила Георгиева: „Знам, че има изключително много измами, които стават с болничните. Всеки отива при лекарите, дава му определена сума пари, но от една страна, е честно, от друга, не е честно. Защото така се ощетява честният българин. Така хората нямат възможност наистина, когато са болни, да си стоят вкъщи и да оздравеят.“

За д-р Орлин Кожухаров, който е с една от най-големите практики в Русе, е принцип да не издава болничен на пациенти, които нямат нужда .

Д-р Орлин Кожухаров – общопрактикуващ лекар: „Ако видим, че той е болен, съответно му назначаваме лечение и преценяваме дали може да ходи на работа в това състояние или не. Ако преценим, че не може, колко дни зависи от състоянието на пациента. Съответно след това го викаме на контролен преглед.“

По-строг контрол при издаването на болничните поиска и зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на работното си посещение в Русе.

Зорница Русинова – зам.-министър на труда и социалната политика: „Факт е, че изключително много се спекулира с болничните и трябва да се намери механизъм за добър контрол върху издаването на болничните. Едно от предложенията е наистина да се намали... защото наистина най-голям е процентът на болничните до 3 дни.“

От началото на 2017 г. са изплатени повече от 2 милиона болнични листове.

За да прекратят порочната практика с фалшивите болнични, работодатели от „Тракия икономическа зона“ до Пловдив възнамеряват да си назначат лекар в предприятието и така възможността за злоупотреби да бъде сведена до минимум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасна дупка на булевард Данаил Николаев в София пука гуми
Опасна дупка на булевард "Данаил Николаев" в София пука гуми
Пилоти от авиобаза Граф Игнатиево отказаха да летят със самолетите МиГ-29
Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да летят със самолетите МиГ-29