COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Отменено е бедственото положение във Видин

Зимната обстановка в страната постепенно се нормализира. Отменено е бедственото положение в община Видин. В русенското село Красен река Русенски Лом е заляла къщи и дворове. Днес нивото на река Дунав в по-голямата част на българския участък отново леко се повиши, но в следващите дни се очаква понижение. По темата работиха Даниела Василева, Анжела Каменова,Тихомир Стоичков.

от БНТ
19:55, 24.03.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

След обилния снеговалеж вчера, когато 13 населени места в Община Видин останаха без достъп, днес навсякъде пътищата вече са разчистени и проходими. Продължава да се следи денонощно новото на река Дунав. В помпените станции в региона са въведени непрекъснати дежурства за отводняване на залети от високи подпочвени води площи.

В село Красен, община Иваново, река Русенски Лом вече е заляла няколко двора и къщи, наводнени са мазета и гаражи. Мария Николова казва, че са залети земеделски земи, а дигата, която трябва да пази селото от наводненията, е чак в далечината.

Мария Николова: Ниска е дигата и самата река е затлачена. Трябва да се почисти, а няма пари.

Хората от селото направили подписка с искане държавата да отпусне пари за ремонт на дигата и за почистване на речното корито, но Мария е скептична. И с притеснение слуша прогнозите за предстоящото затопляне.

Мария Николова: Никой не се интересува от нашето положение. Ето там имаме гараж - у гаража влиза. Ей там по стъпалата ни стига водата. И сигурно ще стигне пак.

Хората в Красен се притесняват, че може да започне изпускане на язовирите над селото.

От областната управа на Русе казаха, че всички язовири в региона са под критичния обем. Язовирите Баниска и Бойка се изпускат контролирано, за да се избегне рязко повишаване на река Русенски Лом.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
В „Панорама“: Седрик Вилани - Лейди Гага на математиците“
В „Панорама“: Седрик Вилани - "Лейди Гага на математиците“