НОВИНИ

Отменено е бедственото положение в община Стражица

Отмениха бедственото положение в община Стражица, където язовирите край селата Нова Върбовка и Камен преляха заради обилните дъждове. Днес нивото им е спаднало с един метър, след като цяла нощ екипи на пожарната източваха водата.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
15:28, 12.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Две денонощия след водното бедствие, отводняването на пострадалите къщи в село Камен продължава.

Пенка Серафимова - жител на село Камен: Нямам представа как ще се възстановим. Дойдоха тази сутрин, сложиха помпите, източиха водата и казаха това да остане, ако се повиши нещо пак ще дойдат.
Димчо Димов - кмет на с. Камен: Организира се изпомпването на водата в една от къщите, която беше наводнена, а мазетата, които бяха наводнени ги оставихме след оттичане на водата, за да не подроним зидовете.
;

През следващите дни ще продължи отводняването и на училището. Учебният процес днес там беше възстановен, но в друг корпус.

Лъчезар Атанасов - зам.-директор на училището в с. Камен: Работим на непрекъснат 24 часов режим, през час, час и половина включваме помпите, до сега сме извадили над 2 000 кубика вода. Избените помещения, включително и котелното всичко е тотално унищожено.

След като цяло денонощие екипите работиха по изкуственото отводняване на язовир „Чешме дере", днес нивото му е много под критичното.

Юри Тончев - наемател на яз. „Чешме дере": Кранът си вървеше, преливникът - всичко работи, минала е проверката, но водата беше изключително много. В момента нивото е безопасно, около 2 м. е под стената.
;

Частично бедствено положение обаче беше обявено в село Дряновец, община Бяла, след като река Шипа вчера излезе от коритото си. Освен обилните валежи, причина за това е и изпусната вода от язовирите край селата Нова Върбовка и Камен, твърдят от кметството. Цяла нощ доброволци са изпомпвали водата от дворовете на засегнатите къщи, наводнени са земеделски площи и кошери.

Кера Събева - жител на с. Дряновец: И водата беше чак до тука, догоре, туй всичко е във вода. Ами, страхувам се. Тази заран имаше още вода тука - тя личи докъде е била.
Тихомир Йорданов - кмет на с. Дряновец: Има една къща засегната, която е отводнена снощи.
;

Според шефа на пожарната гл. комисар Николай Николов, поддръжката и стопанисването на язовирите и микроязовирите е отговорност не само на държавата, но и на наемателите.

главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН: В това отношение големите язовири, които са към МРРБ и министерство на икономиката, на енергетиката са в идеално състояние, там няма проблеми. Проблемите са в по-малките микроязовири.

Утре започва описването на щетите в най-пострадалите къщи в село Камен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 400 души са арестувани на протест в Москва
Над 400 души са арестувани на протест в Москва
Министър Ангелкова ще открие приемна за гражданите и бизнеса в Слънчев бряг
Министър Ангелкова ще открие приемна за гражданите и бизнеса в Слънчев бряг