НОВИНИ

Отмениха частичното бедствено положение в село Тутраканци

Частичното бедствено положение в провадийското село Тутраканци е отменено. Водата в язовира е под преливника, след като цяла нощ е източвана с помпа. Няма опасност за хората в селото, а евакуираните могат да се върнат в домовете си. Предстои язовирът да бъде пресушен и изведен от експлоатация. Това е и предписанието на експертите за съоръжението. Повече за ситуацията вижте от прякото включване на Светлана Ганчева.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
12:26, 05.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След интензивното източване през нощта и днес, нивото на язовира вече е с близо метър и половина по-ниско в сравнение с вчера. В селото няма сериозни поражения.

Росен Горанов, кмет на село Тутраканци: Има няколко улици изронени от притока и една къща има приземния етаж двете стаи са наводнени. Прекопан е преливникът доста дълбоко надолу и при проливен дъжд няма опасност.

Хората от 12 къщи в близост до язовира бяха евакуирани. Николай Христов е прекарал нощта в Провадия, след като водата е заляла част от двора му.

Николай Христов, село Тутраканци: Изглежда не е толкова поддържан . Досега не е правил такава беля, ама... коритото е много малко, то е направено наравно с къщите и най-малката вода ни залива, то не е за първи път при нас тук.
;

От водната стихия стената на язовира е частично съборена от външната страна, защото там е била изградена от пръст.

Светослав Цветанов, концесионер на язовир „Тутраканци“: Мокрият откос е от камъни и той си удържа. Но ние се мобилизирахме с доста голяма група доброволци и може би около 200 чувала пясък хвърлихме и спряхме теча на самата стена.

След прокопаването на допълнителен канал и източването на язовира, водата вече е до кота нула и ще остане така. Водоемът няма да се ползва, преди да се вземе решение дали ще бъде ремонтиран или ликвидиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Траш контрол за по-чиста околна среда в Пловдив
"Траш контрол" за по-чиста околна среда в Пловдив
Река Студена преля и наводни стотици декари земеделска земя в Русенско
Река Студена преля и наводни стотици декари земеделска земя в Русенско