COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Отмениха предсрочното освобождаване на Георги Сапунджиев, прегазил малкия Паоло

Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжния съд в Стара Загора.

от БГНЕС
15:37, 12.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
​Отмениха предсрочното освобождаване на Георги Сапунджиев, прегазил малкия Паоло

Съдът счете, че аргументите на комисията, която го е предложила и които са били приети от Старозагорския окръжен съд - спазване на установения в затвора ред и трудова ангажираност - не са достатъчни доказателства за неговото поправяне.

Оказва се, че за "положителните прояви" в затвора, Сапунджиев постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип. Още нещо са забелязали апелативните съдии в приложените документи - 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни. Подобна активност на затворническата администрация не се среща често.

;

В същото време в материалите към затворническото му досие има данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание. По тази причина съдът не приема, че с поведението си Сапунджиев е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва изключението и привилегията на условното предсрочно освобождаване.

На 2 юни 2014 година в пешеходна зона Сапунджиев наруши правилата за управление на МПС, навлезе в пешеходна зона и прегази четиригодишния Паоло. Детето издъхна на място. Тогава Старозагорският окръжен съд даде ефективна присъда от 3 години и 4 месеца и прокуратурата обжалва. Апелативен съд-Пловдив увеличи присъдата почти двойно, тя стана шест години. Сега, отказвайки с окончателно определение предсрочното условно освобождаване, съдът оставя Сапунджиев да изтърпи до край присъдата си в затвора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ердоган отказа среща с лидерите от ЕС заради двама убити мигранти на границата между Гърция и Турция
Ердоган отказа среща с лидерите от ЕС заради двама убити мигранти на границата между Гърция и Турция
Отвъд границите: Да си верен на усещанията си за света
"Отвъд границите": Да си верен на усещанията си за света