НОВИНИ

Отмениха всички извънкласни занимания в Пекин заради замърсяване на въздуха

Заради нов пик на атмосферно замърсяване училищата в Пекин отмениха всички извънкласни занимания за следващите три дни. Това става само седмица след предишния случай на извънредно силно замърсяване на въздуха в китайската столица.

bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 07.12.2015
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Извънкласни занятия няма да има в пекинските детски градини, началните и средните училища до сряда. Също като миналия уикенд, властите обявиха “оранжев” код за замърсяване на въздуха.

Зимните температури в Пекин са около нулата и по-ниски. В началото на новата седмица над града отново падна гъст белезникав смог, просмукан с остра миризма на въглища, който силно намали видимостта.

Частици сажди и прах с диаметър 2,5 микрона достигнат над 275 микрограма на кубичен метър. Според Световната здравна организация концентрацията им не бива да превишава 25 микрограма за денонощие.

Според някои данни тези частици допринасят за стотици хиляди случаи на преждевременна смърт в Китай, където “апокалиптичните” епизоди от този род не са рядкост и будят остро недоволство сред градското население.

Китайското правителство заяви в сряда, че има намерение да намали с 60 на сто до 2020 година емисиите на “основни замърсяващи вещества” от ТЕЦ-овете, които работят на въглища. Това се очаква да стане чрез модернизация на инфраструктурата им.

Изявлението беше направено в разгара на климатичната конференция в Париж и според анализатори цели най-вече да уталожи донякъде недоволството на китайците и международната общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 7,2 по Рихтер в Таджикистан
7,2 по Рихтер в Таджикистан
 U2 с първи концерт в Париж след атентатите
U2 с първи концерт в Париж след атентатите