Български президент за първи път се поклони пред българските жертви, чиито кости са в гробището край Ново село в Македония. На церемонията обаче не присъства македонският държавен глава, който посрещна българския си колега, а по-късно двамата разговаряха неформално в Дойран.

В "Денят започва" - гости по темата: Коста Филипов, пратеник на БНТ на събитието и дългогодишен кореспондент на БНТ за Западните Балкани и Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.


Като "знаково" определи посещението на президента Румен Радев в Ново село, Македония евродепутатът Андрей Ковачев.

Андрей Ковачев, евродепутат: От 11 години се провежда тази церемония - всяка година, благодарение на Фондация "Българска памет" и д-р Врабевски. Наистина остана горчив привкус, че македонският държавен глава не събра сили и смелост или просто от вътрешно убеждение не пожела да дойде и да придружи своя български колега.

По думите му, другата осезаема липса е била тази на представители на Българската православна църква.

Според Коста Филипов политическото послание, което е било дадено е, че "македонският държавен глава и други хора като него, голяма част от политическата класа, не е способна да види новите реалности в отношенията между България и Македония".