Отношенията между двете Кореи се затоплят

Преговори за мир на високо ниво между Северна и Южна Корея. Предложението дойде от Сеул, който се надява да стопли отношенията със Севера в навечерието на Зимните олимпийски игри. В новогодишното си обръщение лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун загатна за подобни действия.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
преди 2 години
Чете се за: 00:38 мин.
По света

9 януари. Това е датата, на която може да се случи дългоочакваният пробив в отношенията между Северна и Южна Корея. Властите в Сеул виждат шанс за подобрение на връзките между двете страни в началото на годината и повод за това е едно спортно събитие, което ще се проведе на полуострова.

Чхо Мьон Гьон, министър на обединението в Южна Корея: Правителството предлага провеждане на преговори на високо ниво със Северна Корея на 9 януари. Те ще се проведат в село Панминчжон, което се намира на границата между двете страни. Ще обсъдим участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Пьончан след месец.

Предложението беше отправено ден, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви в новогодишното си обръщение, че е готов за диалог със Сеул и може да изпрати севернокорейска делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан като част от усилията за намаляване на военното напрежение.

Последните преговори на високо ниво бяха през декември 2015 в общата индустриална зона в Кесон. Те приключиха без резултат, а през последните 2 години Северна Корея започна скоростно развитие на ядрената си програма, въпреки наложените международни санкции.

Топ 24
Най-четени