Отново напрежение във Франция: Сблъсъци с полицията, арести и блокади на пътища

Париж стана отново арена на сблъсъци на "жълтите жилетки" и полицията, въпреки изключителните мерки за сигурност. Четвърти уикенд имаше масови демонстрации в цяла Франция. Отказът на правителството да повиши акциза върху горивата не спря протеста на "жълтите жилетки", който прерасна в движение срещу поскъпването на живота. В днешния ден бяха арестувани близо 1000 души заради сблъсъци на места с полицията, съобщава се за над 30 ранени.

Фани Аронова
от Фани Аронова
преди 1 година
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Четвърти уикенд подред центърът на Париж прилича на бойно поле, където сред облаци от сълзотворен газ звучаха викове "Макрон, оставка!" и "Марсилезата". Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени. Няколко посолства посъветваха гражданите на своите държави да внимават при движение в столицата.

След като миналата седмица се оказаха неподготвени за погрома, днес силите на реда действаха твърдо преди да бъдат предизвикани. Както обяви премиерът Едуар Филип, в райони на Париж са разположени бронирани машини на жандармерията - за първи път след бунтовете в предградията през 2005 г.

Полицията реагира със сълзотворен газ на първите сблъсъци край Шан-з-Елизе. Този път сред "жълтите жилетки" не се виждаха вандалите с качулки, които миналата събота провокираха хаоса около Триумфалната арка. В ранния следобед във френската столица вече имаше стотици задържани демонстранти. Полицията съобщи, че при проверки от участници в протестите са конфискувани чукове, бейзболни бухалки и метални топки за играта петанк.

Демонстранти атакуваха търговски център на Шан-з-Елизе, има опожарени коли, но размириците не ескалираха. В цяла Франция днес имаше блокирани пътища. На много места протестиращи коленичеха, за да напомнят скандален епизод от вчерашните протести на ученици.

В градче край Париж десетки арестувани младежи бяха държани на колене с ръце на тила. Кадри от тази сцена се въртяха в интернет и днес правозащитници започнаха проучване кой е отговорен за това. Снощи делегация на "жълтите жилетки" изложи исканията на движението пред премиера Едуар Филип. Очаква се отговорът на президента Еманюел Макрон.

Топ 24
Най-четени