НОВИНИ

Отново протест в "Стрелбище" срещу строежа на небостъргач

Жители на "Стрелбище" отново излязоха на протест срещу построяването на 43-етажна сграда в квартала. Те настояват Столичната община да вземе мерки срещу застрояването на зелената площ и да се премахне оградата, която беше поставена от строителната фирма "НИКМИ" на улица "Майор Първан Тошев". От Общината вече издадоха заповед за отстраняване на оградата и се обявиха против строежа. От строителната фирма обаче не се отказаха и разкопаха улицата. По случая има съдебно решение и то е в полза на инвеститора.

БНТ2-София
от БНТ2-София Паулина Найденова
19:45, 24.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Столичната община да предяви иск за разваляне на заменката, с която строителната фирма е получила терена. За това настояват жителите на "Стрелбище".

Станимир Кайтаски: "Незабавно да започнат дейност - юридически, за замяна на градинката, която е зад нас."
Славка Иванова: "Тази улица, която беше банката я построи..."
Рая: "Искаме си градинката да играем на нея."

От Столичната община потвърдиха позицията си, че са против построяването на сградата и статутът на терена по Общия устройствен план е за озеленяване, а това не може да бъде променено. Архитектът на район "Триадица" призова строителната фирма да възстанови улицата, която се намира в имота им до изграждането на друга.

Иван Шишков - архитект на район "Триадица": "Ние сме поели инициативата след това да отчуждим един терен. И ще изградим улицата. Тази улица, която е разбита и която беше подход за квартала, беше един временен път до изграждането на онази улица."

От строителната фирма обясниха, че няма да възстановят улицата въпреки издадената заповед на Столичната община. След като са обжалвали нареждането, днес Административният съд е отсъдил в тяхна полза.

Милчо Благоев, изпълнителен директор на строителната фирмата: "Ние спазваме закона и съгласно този член сме заградили терена, разрушили тази улица и това се вижда и от днешното решение на съда."

От строителната фирма настояват за среща с кмета на София, за да обсъдят бъдещето на сградата. Дали ще се стигне до обезщетение на собственика, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският президент заяви подкрепа за приемането на Румъния в Шенген
Френският президент заяви подкрепа за приемането на Румъния в Шенген
7% от иглолистните гори в Пловдивска област са засегнати от болести и вредители
7% от иглолистните гори в Пловдивска област са засегнати от болести и вредители