Отново работи горещият телефон между Северна и Южна Корея

Северна Корея задейства отново трансграничната гореща линия с Юга, прекъсната преди две години по заповед на лидера Ким Чен Ун. Целта е двете страни да обсъдят евентуално изпращане на севернокорейска делегация на Зимните олимпийски игри в Пьончан. Междувременно американският президент се появи с нов бисер в Туитър по повод "ядрения бутон", който бил на бюрото на Ким Чин Ун. В отговор Тръмп заяви, че неговият ядрен бутон е много по-голям и по-мощен.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Южна Корея потвърди за обаждане от Севера, което било кратко при продължаващи технически тестове. Северна Корея не вдигаше от две години след като Сеул се оттегли от общ индустриален парк заради оръжейните амбиции на Пхенян. В последното си новогодишно обръщение севернокорейският лидер изненадващо обяви, че е отворен за диалог със Сеул.

Ри Сон Гуон - Комитет за мирно обединение на Корея: В изпълнение решенията на нашето ръководство ще установим близък контакт с Южна Корея по най-искрен начин. Ще обсъдим работни въпроси, свързани с изпращане на делегация на зимната Олимпиада.

Между Севера и Юга има общо 33 преки линии за комуникация, подновената днес съществува от 1972-ра. Тогава са инсталирани телефон и факс в пограничното селище Падминджон, където традиционно се провеждат двустранните преговори. Този канал е прекъсван многократно в зависимост от бурните и хаотични двустранни отношения.

Епизодите от най-ново време са от 2010-та при кризата около торпилиран южнокорейски военен кораб и от 2013-та заради напрежението около третия ядрен опит на Пхенян. Сега Югът приветства евентуално севернокорейско участие на Олимпиадата и предложи преговори на високо равнище.

Баик Тае-Хиун - говорител на министерство на обединението на Южна Корея: Правителството приветства положителния отговор на Северна Корея на нашето предложение за нормализиране на граничната гореща линия. По нея ще съгласуваме със Севера въпроси на работно равнище по междукорейските преговори.

Ким Чен ун заговори за намаляване на напрежението, но не пропусна да предупреди Съединените щати, че ядреният бутон е на бюрото му. Имам по-голям и по-мощен, при това моят работи, подигра се Тръмп в Туитър. Според запознати реалният ядрен удар не включва никакъв бутон. След консултации президентът разменя кодове с военните. Те са отпечатани върху карта, известна като "бисквитата", която той носи навсякъде. Привърженици на Тръмп защитиха реакцията му като проява на американската сила и решителност, критици отбелязаха, че Туитър не трябва да допуска призиви за ядрена война. Според американски медии на бюрото на Тръмп действително има бутон, но той служи за поръчки на диетична кола.

Топ 24
Най-четени