НОВИНИ

Отпадъците на Благоевград ще се извозват до депото в Разлог догодина

Отпадъците на Благоевград ще се извозват до регионалното депо в Разлог от началото на следващата година. Това стана ясно на днешната извънредна сесия на Общинския съвет в областния град. Превозът до там обаче ще струва около 5 милиона лева годишно, което е непосилна за общината сума. Според кмета Атанас Камбитов държавата трябва да се намеси и да плати тези разходи, в противен случай администрацията ще фалира. В подобно положение са и други градове в страната, които трябва да закрият съществуващите сметища до 31 декември.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
12:00, 20.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Старото сметище на Благоевград не отговаря на европейските изискванията, затова до края на годината трябва да бъде закрито. От 1-ви януари отпадъците на благоевградчани временно ще се извозват до регионалното депо в Разлог. Това обаче ще струва скъпо. За транспортирането и депонирането на боклука, общината ще плаща по 5 милиона лева годишно.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: „20 милиона са собствените приходи на общината. Няма как, няма на практика как да се случи ние да поемем целия този ангажимент. Няма нищо по-логично от това държавата да подпомогне в този случай и да поеме част от ангажимента. Ние ще изградим депото, това, което е нашата работа, но финансирането няма как да го поемем.”

От общината в Благоевград очакват отговор от финансовото министерство как и кога държавата ще помогне за разрешаването на проблема. Междувременно хората не трябва да се притесняват от драстично повишаване на таксата за битови отпадъци.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Категорично няма да вървим в посока вдигане на такса битови отпадъци. Това го казвам за успокоение на хората.”

Изграждането на ново регионално депо за битови отпадъци край Благоевград продължава. То ще струва около 24 милиона лева. Осигурено е финансиране за проекта, има и избран изпълнилнител. Очаква се обектът да бъде напълно завършен и пуснат в експлоатация през август догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провал за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Какво следва?
Провал за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Какво следва?
Повреда в контактната мрежа спря влаковете между Владая и Горна Баня
Повреда в контактната мрежа спря влаковете между Владая и Горна Баня