НОВИНИ

Отпускат около 8 милиона лева за назначаване на психолози в училищата

Министерството на образованието ще отпусне целево около 8 милиона лева за назначаване на психолози в училищата. Това съобщи министър Красимир Вълчев. Парите ще бъдат осигурени в бюджета за следващата година. В момента психолозите се назначават със средства от делегираните бюджети на училищата.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:56, 16.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Около 1100 са психолозите и педагогическите съветници, назначени предимно в училищата с над 400 - 500 ученици. Нашето намерение е постепенно да ги увеличаваме, като ще предоставим допълнително средства на училищата. За следващата година сме предвидили такива допълнителни средства и се надявам да бъдат назначени поне още 500 психолози и педагогически съветници. За тази цел са предвидени между 7 и 8 милиона лева от началото на 2018 г., каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но "за сметка" на делегираните си бюджети.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Надяваме се, че като им предоставим допълнителни средства повече училища ще имат тази възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но някъде, където са повече от едно населено място, те могат да споделят един психолог или педагогически съветник. Все още работим по механизма за това.

Той изрази увереност, че догодина вероятно всички училища с над 400 ученици ще имат поне един психолог или педагогически съветник. Образователният министър отбеляза, че има много училища - най-големите, които и сега имат по двама, трима или повече от тези специалисти.

Министър Вълчев участва в конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения". Пред журналисти той даде примери за добро взаимодействие между родителите и учителите - съвместно обсъждане на важни теми, политики на "отворени врати", подписване на споразумения между родителите и училищата, "на кафе" с училищните директори или учители. Тези добри примери в общуването, които ги има вече в български училища, ще бъдат обобщени в "наръчник за добри практики", обеща образователният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев е склонен да подкрепи първо ремонт на старата ни военна техника
Румен Радев е склонен да подкрепи първо ремонт на старата ни военна техника
​Двама полицаи от 7-мо районно управление в София са задържани за корупция
​Двама полицаи от 7-мо районно управление в София са задържани за корупция