НОВИНИ

Отрова, разпръсната в няколко софийски парка, убива домашни и улични кучета

Опасна отрова, която убива кучета, е разпръсната в Борисовата градина и в няколко от парковете на жилищния комплекс "Младост". За последната седмица тя отровила над 10 домашни и улични кучета. Извършителите, разпръснали опасното вещество, все още не са открити.

БНТ2-София
от БНТ2-София Гергана Шумкова
20:30, 10.03.2017
41781
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Преди нялко дни, докато Юлия разхожда кучето си в Борисовата градина, намира улично куче в много тежко състояние. Докато чака кола, с която да го закара на ветеринар, то издъхва.

Юлия Гачева
"То почина в ръцете ни. Следобед се направи аутопсия на кученцето. Излезе, че някаква толкова бързо действаща отрова, която дори не е разяла органите му, за да се стигне до тези симптоми - пяна и повръщане."

Все още не е ясно какъв вид е отровата - дали с нея е пръскано, или е слагана в храна като примамка.

Явор Гечев - сдружение "Четири лапи"
"Мисля, че става въпрос за т.нар. селскостопански отрови - пестициди, които се използват срещу вредители в селското стопанство. В страната ни има над 5000 тона такива отрови, които са извадени от употреба и се държат на склад. Не са унищожени още и може да си представите колко хора имат достъп до тях. След като едно 20-килограмово куче може за няколко часа да почине от тази отрова, може да си представите колко може да бъде опасно за едно дете."

Макар че от опасната отрова са пострадали предимно домашни животни, от сдружение "Четири лапи", смятат че акцията е насочена към уличните кучета. А съветът им е, докато не бъдат заловени извършителите, да разхождаме кучетата си с каишка и намордник, за да бъде избегнато натравяне.

Явор Гечев - сдружение "Четири лапи"
"Трудно се намират извършителите, независимо че това е престъпление по Наказателния кодекс, независимо че са предвижда сериозна глоба и затвор. Няма изработена ефективна процедура, по която да бъде предотвратено това нещо. На всичкото отгоре няма и изработен ефективен механизъм, по който да бъде предотвратен достъпът на тези хора до отровите."

Подадохме сигнал към Столичната община, откъдето казаха, че ще бъде направена щателна проверка в Борисовата градина. Със случаите на натровените кучета в квартал "Младост" се е заело 7-о Районно управление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла
ЕК ще заведе ново дело срещу България заради мръсния въздух около Гълъбово
ЕК ще заведе ново дело срещу България заради мръсния въздух около Гълъбово