НОВИНИ

Спират водата в Шумен, Търговище и Велики Преслав заради ремонт

Спират водата в Шумен за 36 часа от утре. Причината е отстраняването на поредица от аварии по магистралния водопровод. За 12 часа без вода ще бъдат Търговище и Велики Преслав.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
11:30, 16.01.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Планираният за утре ремонт започна още тази сутрин, защото снощи довеждащият водопровод аварира на поредно място и това наложи спиране на водата с почти цяло денонощие. Преди минути от ВиК съобщиха, че екипите им работят по 20-те набелязани точки по водопровода от Шумен до яз. "Тича". Пристигнал е и екип от Бургас, който трябва да подпомогне дейността.

От ВиК казаха, че ако всичко е наред, утре следобед може да започне да се пълни системата.

Жителите на Шумен, Търговище, Велики Преслав и няколко села са предупредени за продължителното безводие. Взети са мерки в детските градини, училищата и болниците да има достатъчно вода, за да не затварят врати. Някои от родителите са предупредили директорите на детските градини, че няма да доведат децата си.

Евгения Цветанова, ДГ "Братя Грим" - Шумен: Закупили сме по изключение еднократни чинии и чашки. Заредили сме и мокри кърпи да имаме, тъй като миенето на децата е голяма част от хигиената.

За заведенията ситуацията е по-сложна, защото няма да прекъсват работа. Тези дни те купуват бидони и се запасяват със стотици литри вода за хигиена, а за приготвянето на храната купуват минерална вода. Казват, че това ще оскъпи издръжката, но в дните на безводието цените няма да се променят.

Ивиана Стоянова, собственик на заведение: Като работа е почти невъзможно - в основата на този бизнес е водата, за да има качество на производство на храна. Свързано е с хигиена.

Около 20 са авариите, които ще се отстраняват, казаха от водното дружество.

Галин Ганчев, главен инженер на ВиК-Шумен: Това е амортизирана мрежа с многобройни проблеми по трасето, включително и съоръженията.
Инж. Явор Миланов, управител на ВиК-Търговище: Притеснителното е, че едната от понеделник до вчера увеличи доста теча. 200 литра.

Ако при пълненето на системата не се появят нови аварии, водата в Шумен ще дойде в неделя сутринта, а в Търговище още в петък вечерта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поискаха постоянен арест за жена, извършила измама с документи
Поискаха постоянен арест за жена, извършила измама с документи
Борисов нареди изготвяне на доклади за боклука и работата на ВЕЦ-овете
Борисов нареди изготвяне на доклади за боклука и работата на ВЕЦ-овете