НОВИНИ

​Отварят три нови детски градини в столицата до края на годината

Три нови детски градини ще отворят врати в столицата до края на годината. Започва стрителството и на други девет, които трябва да са готови през 2019г. От Столичната община напомнят, че усилията им през последните години са насочени към районите, в които недостигът на места е най-голям. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова направи проверка на новоизградената детска градина в Младост.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:35, 16.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На 3 септември в столичния квартал "Младост" ще отвори врати най-голямата детска градина в София. С новоизградената част към досега съществуващата сграда групите в детската градина вече стават 20.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: На практика в район "Младост" недостиг за детските градини между 3 и 6 години вече няма, даже тук има около 70 свободни места.

Герои от детски приказки върху стените ще радват децата в детска градина "Сърничка".

И не само. На разположение ще бъдат многофункционална спортна зала и площадка за игра. Според инициативния комитет за качествено и иновативно образование, обаче, общината не строи достатъчно детски градини в районите с недостиг на места.

Антонина Кенова, Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система: Повече от година се опитваме да комуникираме с тях и изобщо със Столична община за строеж на детски градини след тазгодишният прием и хаоса, който създаде, сметнахме, че това е най-добрият ход да искаме и изискаме от общината строеж на нови детски градини и училища.

В отговор кметът Фандъкова заяви, че не става въпрос за гражданска инициатива, а за политическа кампания.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Те говорят, за това, че не се строи в райони, в които има недостиг. Цитират район "Витоша". Там откриваме нова Детска градина, в "Младост" откриваме нова детска градина. Говорят за това, че няма планове за строителство в "Манастирски ливади", там градината е проектирана, средствата са заложени.

От инициативния комитет настояват още за пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в детски градини и ясли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Виртуозни изненади
ДРУГИТЕ новини: Виртуозни изненади
Какви са най-големите затруднения на хората покрай летните ремонти в София?
Какви са най-големите затруднения на хората покрай летните ремонти в София?