COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Отвориха офертите за доставка на два нови патрулни кораба за ВМС

В Министерството на отбраната бяха отворени офертите на фирмите допуснати до конкурса за доставка на два нови патрулни кораба за военноморските ни сили. Стойността на сделката е близо 1 млрд. лева., а първият кораб трябда да влезе на въоръжение след 2 години.

Николай Минков
от Николай Минков
15:11, 22.04.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Отвориха офертите за доставка на два нови патрулни кораба за ВМС

Точно в 10 часа бяха отворени офертите на фирмите, допуснати до конкурса за доставка на нови бойни патрулни кораби. Това са българската "Делфин", немската "Люрсен" и италианската "Финкантиери".

Стойността на сделката е 984 млн. лв., като първият кораб трябва да бъде доставен през 2020 г., а вторият - през 2024 г.

;

Зам.-министърът на обраната Анатоли Величков обясни какво ще бъде предназначението на новите кораби.

Анатолий Величков, зам.-министър на отбраната: Борба с надводен, подводен, въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за радиоелектронна борба.

Победителят в конкурса ще бъде определен на базата на четири критерия:

  • способности на кораба
  • цена
  • индустриално сътрудничество
  • логистична поддръжка.
;

Оценката ще бъда на два етапа.

контараадмирал Митко Петев, командир ВМС: Първо ще бъдат оценени техническите характеристики на предложението, след което ще работи комисията по втория период, който фактически ще бъде посветен на оценка на ценовото предложение от страна на участниците.

Контраадмирал Петев уточни, че на 29 май ще бъдат отворени ценовите предложения на трите фирми, след което междуведомствената комисия изготви окончателното класиране, което ще бъде внесено в Министерския съвет.

Топ 24
Най-четени
Джони Деп съди британски таблоид
Джони Деп съди британски таблоид
Нова експлозия в столицата на Шри Ланка
Нова експлозия в столицата на Шри Ланка