НОВИНИ

Овладяха пожара в „ТЕЦ Марица изток 2“, щетите са за стотици хиляди левове

Овладян е пожарът в „ТЕЦ Марица изток 2“, при който изгоря високият комин на сероочистващата инсталация на 8-и блок. Няма пострадали хора, но щетите са за стотици хиляди левове. Инцидентът няма да се отрази на сигурността на енергийната система, увери министър Теменужка Петкова. Не е отчетено превишение на нормите за качеството на въздуха, казаха от екоинспекцията в Стара Загора.Десислава Петкова с подробностите:

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
18:01, 24.06.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Огънят е възникнал по време на планов ремонт на 135-метровия комин, който се е срутил частично. По време на инцидента на сероочистващата инсталация са работили 15 души, които веднага са били евакуирани. 8 екипа на пожарната са се включили в гасенето на пламъците.

Гл. комисар Николай Николов - директор ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Технологията е такава, че нещата се развиват мигновено. Материалът, от който е изграден този комин е смоли, формоалдехидни смоли, които при нагряване все още не горене, отделят газове - изключително опасни.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че няма обгазени хора.

Д-р Елена Канева - зам. директор на РЗИ-Стара Загора: Хората са били евакуирани навреме от цеха върху, който е паднал комина с настъпилия пожар и данни за пострадали и обгазени хора няма.
;

Предстои оглед и оценка на щетите, каза министърът на енергетиката. Уведомена е компанията, в която е застрахована „ТЕЦ Марица изток 2“.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Можете да бъдете сигурни, че никой няма да остави „ТЕЦ Марица изток 2“ да не бъде приведен в съответствие с изискванията по които трябва да работи, така че това не би се отразило на отразило на енергийната сигурност на страната и на производството на електрическа енергия. Всички останали блокове на централата работят абсолютно нормално.

Все още не е ясно каква е причината за възникването на пожара.

Дичо Атанасов - окръжен прокурор на Стара Загора: В момента е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, няма как да бъде друго на този етап.

От Регионалната екоинспекция казаха, че няма замърсяване на въздуха в региона и продължават да следят за качеството му.

Разследването на инцидента ще продължи два месеца.

Тази нощ на място ще дежурят противопожарни екипи.

;

Сигналът за пожара е подаден днес в 10:13 ч., като на място пристигат екипи на противожарната служба от централата, след което са дошли и техни колеги от района.

80 огнеборци са участвали в потушаването на огъня.

Инцидентът няма да повлияе на работата на централата, тъй като сяроочистващата инсталация на VIII, VII и II блок са били в планови ремонти, а останалите пет блока работят.

Изясняването на причините за пожара е възложено на Националната следствена служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 души, предимно от Ирак и Афганистан, бяха задържани за трафик на хора
17 души, предимно от Ирак и Афганистан, бяха задържани за трафик на хора
Президентът наложи вето върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
Президентът наложи вето върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие