НОВИНИ

Падна последното укрепление на "Ислямска държава" в Сирия

Последното укрепление на "Ислямска държава" в Сирия падна. След седмици на ожесточени сражения подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили превзеха Багуз. Независимо от капитулацията, групировката остава заплаха не само за района, но и за целия свят.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:46, 23.03.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

На сирийската карта вече няма укрепления на Ислямска държава. Багуз беше последната крепост, в която джихадистите държаха жените, децата и заложниците си. Тази сутрин знамето на групировката беше свалено оттам. Селището беше превзето от подкрепяните от САЩ кюрди, обединени в Сирийски демократични сили.

Сия Кобани, командир на СДС в Багуз: "Ислямска държава" падна. Посвещаваме победата си на всички хора по света.

В апогея си "Ислямска държава" владееше около 10 милиона души, а територията й надхвърляше два пъти площта на България. В редиците й влязоха над 41 000 чужденци от 80 държави.

Групировката възника от Ал Кайда в Ирак. През 201 г. се включи в борбата срещу сирийския президент Башар Асад. Три години по-късно лидерът на групировката обяви създаването на халифат.

В Сирия "Ислямска държава" остави огромна хуманитарна криза, милиони бежанци, разрушени градове и срутени вековни исторически паметници.

Башар Джафари, постоянен представител на Сирия в ООН: "Ислямска държава" все още не е приключила в Сирия.

Край Багуз днес имаше военни паради, но не и празненства. За сирийците падането на джихадисткото укрепление е края на един период. Сега се готвят за нов. При сраженията край Багуз много джихадисти са избягали през тунели. Предполага се, че се прегрупират в Централна Сирия. Групировката има клетки в Ирак, Либия, Нигерия и Афганистан.

Неясна остава съдбата на лидера на Ислямска държава - Абу Бакр ал Багдади. През последните години имаше много слухове за смъртта му, но досега нито едно чуждо разузнаване не е потвърдило ликвидирането му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДС дава мандат на Румен Христов да подпише споразумение с ГЕРБ за евроизборите
СДС дава мандат на Румен Христов да подпише споразумение с ГЕРБ за евроизборите
Каракачанов и Сидеров допускат вариант Патриотите да се явят заедно на евровота
Каракачанов и Сидеров допускат вариант Патриотите да се явят заедно на евровота