COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Пакетът "Макрон": Какви са сценариите?

Унгария е изразила готовност да подкрепи България в по-нататъшните й усилия против приемането на пакета "Мобилност 1". Въпросът е обсъден на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. И двамата министри са били единодушни, че в този си вид пакетът "Мобилност" нарушава правата на европейския пазар като предлог се използва защитата на социалните права на шофьорите.В студиото на Сутрешния блок темата дискутираха евродепутатите Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП и Петър Курумбашев, БСП/ПЕС.

от БНТ
09:27, 18.01.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Протестът в Брюксел беше един "допълнителен сигнал към колегите и в Транспортната комисия, и ръководителите на политическите групи в Европейския парламент, че това е несправедливо и мисля, че беше постигнат добър резултат със съвместните усилия на всички колеги, с усилията и на българското правителство, че този пакет в мандата на сегашния парламент няма как да бъде приет и ще остане за следващия мандат", посочи Андрей Ковачев.

Петър Курумбашев призова българските шофьори и превозвачи да дойдат отново в Брюксел следващия месец.

"Ние много ще се радваме този натиск да не бъде една еднократна проява, а да бъде постоянен. След като мина това гласуване, което не беше щастливо и за колегите от т. нар. "Пътен алианс", т.е. нашите опоненти, имаше пък протести от другата страна, имаше блокирания на границата между Белгия и Германия и техните колеги са активни всеки ден", каза той и отбеляза, че за тях е по-удобно, защото са на терен.

По повод на това, че е приет най-неудобният вариант, който е за връщане на камионите, той беше категоричен, че това е чист протекционизъм.

"Мисля, че затова много остро реагират моите колеги, защото е нарушено чувството за справедливост - когато западни компании правят бизнес в България имаме общ пазар, когато наши компании правят бизнес на Запад се оказва, че има едни правила, които трябва да се спазват", допълни той.

Топ 24
Най-четени
Каракачанов за ген. Боцев: Днес българската армия изгуби един пример за подражание
Каракачанов за ген. Боцев: Днес българската армия изгуби един пример за подражание
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за кино
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за кино