НОВИНИ

​Пакистан отбелязва една година от нападението срещу училище в Пешавар

В атаката загинаха 151 души, от които 134 бяха деца. Във възпоменателната церемония ще участват пакистанският премиер, висши военни и опозиционни лидери.

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 16.12.2015
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

16-ти декември 2014. По време на учебните занятия във Военното училище в Пешавар нахлуват девет въоръжени мъже на мотоциклети и откриват безразборен огън.

В този момент в сградата се намират около 500 души - ученици и учители. Нападателите нямат искания, не взимат заложници, нито имат видим мотив за атаката.

Те упражняват насилие в най-чистия му вид. Половин час по-късно сградата е обкръжена от армията и започва престрелка. Още в началото на продължилата 7 часа операция става ясно, че нападателите са талибани и са заложили експлозиви в учебното заведение.

Когато военните най-сетне успяват да влязат в училището и да ликвидират нападателите, стават свидетели на гротескна гледка - 134 трупа на деца на възраст между 10 и 20 години.

И още толкова ранени в различна степен. Нобеловият лауреат за мир - 18-годишната пакистанка Маляля Юсафзаи, която бе простреляна от талибаните заради своята кампания за правото на пакистанските деца да посещават училище, заяви, че е потресена от жестоките и подли действия на ислямисткото движение.

Тя участва в събитие в Бирмингам, където се срещна с някои от жертвите на клането и призова пакистанските власти да използват образованието като оръжие срещу екстремизма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха окончателно промените в Конституцията
Приеха окончателно промените в Конституцията
БСП внасят вот на недоверие след ваканцията
БСП внасят вот на недоверие след ваканцията