НОВИНИ

Паметникът на Альоша осъмна боядисан

Поредно поругаване на паметник в Пловдив. Отново паметникът на Альоша осъмна боядисан с червена боя. Освен това скулпторът Цвятко Сиромашки сигнализира, че е забелязал увреждане на две мозаечна пана, изработени от Йоан Левиев, в подлеза до баня “Старинна” в Пловдив.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
09:45, 30.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Екипът ни подаде сигнал до кметството на район „Централен". На място веднага пристигнаха служители на „Чистота" и започнаха да почистват графитите.

Иван Далакманов, служител в общинско предприятие „Чистота" - Пловдив: Тук ще трябва около 1 тон кварцов пясък и 2-3 дена работа. Това е блажна боя, хвърлена с буркани и в момента е още мокра и докато не изсъхне на може да се работи, да се чисти.

Пространството около паметника също беше осеяно със счупени стъкла и червена боя. Хората, дошли на разходка, се обявиха срещу вандализма.

Предстои да бъдат прегледани и записите от видеонаблюдението на хълма.

Георги Стаменов, кмет на район „Централен": Цялата източна част е с видеонаблюдение, което функционира. За съжаление, северозападната част няма, и ако извършителите са дошли оттам, няма как да ги установим.

Преди ден скулпторът Цвятко Сиромашки изпрати сигнал до общината, че едно от мозаечните пана на Йоан Левиев в подлеза на баня „Старинна" е надраскано с графити. От общината направиха спешна проверка на паметника на културата.

Пламен Панов, заместник-кмет по култура на община Пловдив: Към настоящия момент те не са в лошо общо състояние, но има замърсяване на един сегмент от 10 см, който е оцапан. По самите пана липсват и десетина камъчета, част от самите мозайки, като след като ние можем да възстановим тези неща, ще извършим и процедура по почистване.

Мозаечните пана ще бъдат реставрирани и почистени от специалисти от Градската художествена галерия. Финансирането ще бъде осигурено от община Пловдив.

За подлеза на баня „Старинна" предстои цялостна реконструкция и изграждане на видеонаблюдение, обяви кметът на район „Централен". Проектът вече е съгласуван с Института за паметници на културата и предстои община Пловдив да осигури финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Василев: България от 15 години е готова да влезе в еврозоната
Николай Василев: България от 15 години е готова да влезе в еврозоната
ТЕЦ-Русе обяви Ден на отворените врати
ТЕЦ-Русе обяви Ден на отворените врати