COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Панаир на учебните фирми на Търговско-банковата гимназия

800 ученици от Националната търговско-банкова гимназия представиха създадените от тях учебни банки, фирми и застрахователни компании. Това стана в рамките на 21-вия пореден панаир, който училището организира, за да представи практическото обучение на учениците си. Ментори на учениците са реални фирми, а на изложението дойдоха и работодатели, които отсега могат да подберат своите служители.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:00, 21.02.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Петър Яйманов - 10 клас НТБГ: Добър ден, елате да се застраховате при нас, нашата фирма СИВ, аз съм Петър, управител на фирмата.
Иван Манов - 10 клас НТБГ: Имаме три вида застраховки, автокаско, гражданска отговорност и застраховка при път. Ето нашите колежки могат да ви обслужат, заповядайте.

Така днес всяка от 58-те учебни фирми на изложението посрещаше клиентите си.

Бойка Генкова - зам.-директор на НТБГ: Те ще ви направят професионална консултация, ще ви убедят да си купите нещо или ако отидете на банката, ще ви убедят да изтеглите кредит.

В зависимост от това в каква паралелка са, учениците от десети, единайсти и дванайсти клас участват или в застрахователна компания, или в банка, или във фирма - например за ядки.

Ива Пушкарова - 10 клас НТБГ: Нашата фирма предлага освен пакетирани ядки и ядки в насипно състояние, ние сме доста задружен екип, смятаме че сме лъчезарни, винаги работим с удоволствие.

Всяка от учебните фирми се опитва по най-добрия начин да представи своята продукция, защото въпреки, че това е учебна практика, учениците се готвят за пазара на труда. Помагат им 54 реални фирми, които са спонсори и ментори на учениците.

Емилия Иванова - директор на НТБГ: Обичайно се говори, че икономическото образование е много теоретично, ние успяхме за последните години изключително много да го завъртим към професионалната подготовка.

Благодарение на учебните фирми, учениците от 12-и клас са напълно готови да работят по специалността си.

И може би най-важното е, че на изложението идват и работодатели, които още от сега могат да направят своя избор за бъдещи служители.

Валентин Илиев - представител на застрахователна компания: Изтичат доста качествени кадри в чужбина и тук пазарът доста се стагнира, затова една от основните посоки е именно да се насочим към най-младите, за да могат да бъдат привлечени при нас.

Учениците участват и в много международни изложения, а Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни фирми в света.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бързо производство заради посегателство срещу лекар
Бързо производство заради посегателство срещу лекар
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя