НОВИНИ

​Паника, страх и безпокойство завладяха Македония след серията земетресения

Паника, страх и безпокойство завладяха гражданите на Скопие и околните градове след серията земетресения вчера, три от които бяха много силни, но за щастие не предизвикаха големи щети, пише в. "Дневник". Според официални данни на Сеизмологичната обсерватория в Скопие вчера в района на столицата са регистрирани 3 силни и 10 слаби земни труса. Най-силното земетресение е било с магнитуд 5,3 по Рихтер. Сеизмолозите вчера казаха, че подобни земетресения са своеобразен феномен и такава серия от трусове не е отбелязвана през последните 200 години в района на Скопие, който е известен с високата си сеизмична активност.

bnt avatar logo
от БТА
09:47, 12.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Вестникът отбелязва, че до затварянето на редакцията снощи гражданите на Скопие са стояли на улиците и не смеели да се върнат по домовете си. Много от тях смятали да нощуват навън, а други дори тръгнали за провинцията при роднини. Трусовете са предизвикали само леки щети по домовете - паднали лампи, картини и дребни предмети, съборени комини.

Вчера хората коментирали, че серията земни трусове се дължат на неотдавнашните наводнения в района и на проливните дъждове, паднали през последните дни. Тези твърдения се подкрепяли с факта, че преди катастрофалното земетресение в Скопие през 1963 г. също е имало голямо наводнение. Сеизмолозите обаче твърдят, че в света няма нито един научен труд, който да свързва наводненията със земетресения.

"Утрински весник" пише, че според сеизмолозите е добре от време на време да има слаби земетресения, защото с тях се освобождава енергията, акумулирана във вътрешността на земята. Ако тази енергия се натрупва по-дълго, нейното рязко освобождаване води до силни трусове с катастрофални последици.

Вестник "Вечер" съобщава, че още при първия трус в 6:58 часа сутринта е активиран Градският щаб за защита и спасяване. Комитетът за управление на кризи препоръча в случай на ново земетресение гражданите да запазят спокойствие и без паника да напуснат домовете, като посочва, че повечето от ранените вчера са пострадали при евакуация.

Как е преминала нощта и дали вече хората в Скопие са по-спокойни - вижте разказа на журналиста Владимир Перев!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари и медицински сестри от Пирогов протестират срещу насилието
Лекари и медицински сестри от "Пирогов" протестират срещу насилието
90-годишната кралица Елизабет II отново подкара автомобил
90-годишната кралица Елизабет II отново подкара автомобил