НОВИНИ

Премиерът Борисов посрещна официално папа Франциск

Сутринта папа Франциск беше посрещнат на летище София от премиера Бойко Борисов. Премиерът благодари на папата, че е удържал на думата си да дойде, а той го е поздравил за ролята на България за Западните Балкани.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:10, 05.05.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Негово светейшество папа Франциск пристигна на българска земя малко преди 10 часа сутринта. Посрещна го премиерът Бойко Борисов,който миналата година във Ватикана му отправи официална писмена покана от името на българските институции да посети страната ни. Двамата си припомниха с усмивка как Борисов три пъти е настоял папата да си сложи поканата в джоба, защото кардинал Паролин го бил посъветвал, че това е сигурният начин визитата да се осъществи.

;

Днес премиерът му благодари, че е удържал на думата си да дойде у нас, и каза, че и православни и католици в България вярват силно в неговите молитви за мир.

Папа Франциск: Благодаря на вас, че ме поканихте. Да, наистина се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много грозно и лошо.

Бойко Борисов определи папската визита като висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света и не на последно място - като голяма реклама за страната ни.

Основен акцент в разговора на четири очи между папа Франциск и премиера Борисов е бил диалогът между България и Ватикана и желанието на двете страни той да продължи в един по-хубав и хуманен свят.

;

След срещата премиерът разказа, че папа Франциск го е поздравил за направеното по време на нашето председателство за Западните Балкани. Поощрил и работата по мостовете и магистралите в страната ни.

Бойко Борисов, министър-председател: И сега когато се разделяхме, точно това каза още веднъж - че магистралите и мостовете са свързващото и определящото и за мира, включително.
;

За това и единият официален подарък от премиера за папата беше златовезна икона на светите братя Кирил и Методий, вторият - омофор с образите на светите апостоли Петър и Павел, а третият - вечната роза, символ на желанието за мир.

Заедно с официалните, премиерът направи и един личен подарък на папата.

„Първия път, когато чух думата „българин“ от моята баба, беше именно когато опитах вашето кисело мляко“, сподели каза на премиера Светият отец.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз харесвам папата много. Човек научава много неща в разговорите си с него.

След като изпрати папа Франциск, Бойко Борисов разказа, че светият отец се пошегувал със строгия протокол при визитите си - каква е разликата между терористите и протокола - с терористите може да се преговаря.

;

Премиерът е благодарил на папа Франциск , че всяка година българска делегация е във Ватикана за 24 май и това ще продължи.

Бойко Борисов, министър-председател: Светите братя Кирил и Методий - те ги почитат също много, защото с писмеността са направили много за мира и за образоването на много народи в региона.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата се срещна с патриарх Неофит и произнесе молитвата „Царица небесна“
Папата се срещна с патриарх Неофит и произнесе молитвата „Царица небесна“
С тържествена Литургия завърши първият ден от посещението на папа Франциск
С тържествена Литургия завърши първият ден от посещението на папа Франциск