Българската делегация начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше приета на аудиенция при папа Франциск. Той отправи призив да пазим и разпространяваме мира. Делегацията почете делото на светите братя Кирил и Методий и се поклони пред частица от мощите на Свети Кирил в базиликата Сан Клементе. Митрополит Антоний отслужи молебен.

Дни след като посети страната ни, папа Франциск отправи послание към България тук от Ватикана. Бъдете посланици на мира! Това заяви папата пред българската парламентарна делегация. Той посочи, че е изключително впечатлен от българския народ, както и от личността на патриарх Неофит, който определи като човек на вярата и смирението.

Мирът. Една от знаковите думи на тази аудиенция.

Папа Франциск: Бъдете посланици на мира!

Папата поднесе като дар метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка, като символ на мира. Франциск и днес припомни, че е особено развълнуван от децата, получили първото си причастие в Раковски и каза, че те са бъдещето. И благодари на българския народ за сърдечното и топло посрещане.

Папа Франциск: Това е народ с дълга история и дълбока вяра, което се вижда. Впечатли ме много личността на патриарх Неофит. Един човек на вярата, човек на смирението. Така завърши едно посещение, което беше планирано като пълно с дъжд, но видях много малко дъжд.

Председателят на парламента подари на папа Франциск юбилейни издания на Търновската и Сребърната конституция. И звънеца, с който е открито Учредителното събрание.

Папа Франциск подари и речта, която произнесе в България за мир на земята, подписана с неговия подпис.


Папа Франциск прие водената от Цвета Караянчева делегация във Ватикана (СНИМКИ)

Папа Франциск прие водената от Цвета Караянчева делегация във Ватикана (СНИМКИ)

С посланието "Пазете мира, разпространявайте мира" папа Франциск посрещна във Ватикана българската парламентарна делегация, която е в Рим по повод 24...

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Да разпространяваме и да пазим мира - честит празник на всички! Папата ни каза - бъдете посланици на мира, традицията не е минало, традицията е бъдеще, аз му благодарих за това, че той посети България и остави толкова добри послания като обединение, обич и разбирателство между народите.

В базиликата "Сан Клементе" днес следобед прозвуча химнът на българската просвета.

Поклониха се пред мощите на свети Кирил. А на молебена на мястото, където е символичният му гроб, за втора поредна година заедно с българите беше и делегацията от Северна Македония.

Депутатите поднесоха цветя в базиликата "Санта Мария Маджоре", където славянските книги са получили официално признание от Ватикана.

Българската делегация поднесе цветя на паметника на Иван Вазов в Рим

Българската делегация поднесе цветя на паметника на Иван Вазов в Рим

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов в Рим. Българска делегация, водена от председателя на...