COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Първа среща на папа и руски патриарх от 1000 години

Главата на Римокатолическата църква и партриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще се срещнат на 12 февруари , на летището в Хавана.Това е първата подобна среща след схизмата от 1054 година. Гоненията на християните в Близкия изток ще бъде централна тема.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:19, 11.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
Първа среща на папа и руски патриарх от 1000 години


До историческата среща се стига след две години тайни преговори.

Двамата духовни водачи ще подпишат декларация и ще разговярат с кубинския президент Раул Кастро.Текстът на декларацията е бил съгласуван на 10 феврураи вечерта. За среща между руски патрирах и водача на католиците се говори още през 1996-97 година. Тогава обаче разговорите са отменени от Москва.

Патриарх Кирил заминава на обиколка в Латинска Америка , папа Франциск спирав Куба на път за в Мексико. Изборът на мястото на срещата им свидетелства за желанието на двете страни то да бъде максимално неутрално. Един от нерешените въпроси между двете църкви е този за униатската църква в Украйна - тя спазва православните обреди, но признава върховенството на папата.

Кирил е ръководил дълго време дипломациято на Патриаршията. Той е син и внук на свещеници. Познава добре трудните отношения с другите вероизповедания и особено с Ватикана.

Аржентинският папа пък добре познава руската литература и духовност. Светият отец смята писателя Фьодор Достоевски за "учител на човечеството и велик хуманист".

Кремъл не участва в подготовката на историческата среща,заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Първата среща между папа и патриарх след схизмата е тази между Павел Шести и Константинополския патрирах Афинагор през 1964 година на втория Ватикански събор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания