НОВИНИ

Папа Франциск към миряните: Отворете сърцата си

Хиляди поклонници присъствха и на традиционната литургия на площад "Свети Петър" във Ватикана. В своята проповед "Урби ет орби" Папа Франциск призова християните да не се поддават на страха след атентатите в Европа и отправи послание за надежда.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:51, 27.03.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Въпреки страха от атентати и при засилени мерки за сигурност, десетки хиляди хора се събраха във Ватикана, за да присъстват на празничната литургия по повод католическия Великден.

"Урби ет орби - "към града и към света" - думите, които придружават папската благословия към всички християни по време на най-големите религиозни празници. Папа Франциск призова миряните да се молят за Сирия, която определи като "разкъсвана от продължителен конфликт, донесъл разрушения, смърт и страдания." И остро осъди лидерите на европейските държави, които затвориха границите си за бежанци.

Папа Франциск: Тези братя и сестри срещат твърде често по пътя си смъртта или отказ от онези, които биха могли да им предложат подслон и помощ. Нека в духа на този светъл празник, не забравяме за хилядите мъже, жени и деца, които търсят по-добро бъдеще. Ние можем да не позволим техните достойнство и права да бъдат потъпкани.

Папата остро осъди тероризма и призова християните да не се поддават на страха след атентатите.

Папа Франциск: Тази сляпа и брутална форма на насилие, която продължава да пролива кръв в различни части на света - в Белгия, Турция, Нигерия, Камерун, Ирак... Нека не позволяваме на страха и мрака да завладеят сърцата ни.

Страх обаче има - въпреки че е един от най-големите християнски празници и въпреки огромната популярност на папа Франциск, присъстващите на площад "Свети Петър" бяха с близо 20 000 по-малко от обикновено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между футболни фенове и полицаи в центъра на Брюксел
Сблъсъци между футболни фенове и полицаи в центъра на Брюксел
Еко селище ще привлича туристи в село Илинденци
Еко селище ще привлича туристи в село Илинденци