НОВИНИ

Папа Франциск на първо посещение в Централна Америка

Католическият свят отправя погледи към Панама, където се провеждат Световните дни на католическата младеж. Очаква се да се съберат 350 000 млади хора от цял свят. Тази вечер там ще пристигне и папа Франциск.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:20, 23.01.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В Панама, където католиците са над 88% от населението, очакването на папата е видимо на всяка крачка. Това ще е първото посещение на папата - аржентинец в Централна Америка и всичките му речи ще бъдат произнесени на родния му испански.

Визитата е в момент, когато регионът е разтърсен от мигрантска криза, а десетки хиляди хора от различни страни се отправят към границата на Съединените щати в търсене на работа и по-добър живот.

Архиепископ Хосе Доминго Улоа: Надяваме се това събитие да подейства като мехлем в тежката ситуация: много централноамерикански младежи живеят без надежда, особено тези от коренното население и с африкански корени. Младежите избират пътя на миграцията заради нулевото внимание от страна на собствените си правителства, които ги тласкат да преследват мечтите си другаде и излагат на опасността да станат жертви на престъпления или трафиканти на хора и наркотици.

Очаква се папата да засегне и най-болезнения за католическата църква въпрос - за сексуалните посегателства от страна католически духовници.

Заради посещението в града са в сила драконовски мерки за сигурност. Интересът към събитието е огромен. Очакват се над 4000 журналисти.

Дните на католическата младеж се провеждат по идея на папа Йоан Павел II от 1984 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид измама в интернет търговията
Нов вид измама в интернет търговията
МС иска отмяна на бързата процедура при получаване на гражданство за инвеститори
МС иска отмяна на бързата процедура при получаване на гражданство за инвеститори