НОВИНИ

Папа Франциск обяви Майка Тереза за светица (СНИМКИ)

Майка Тереза, католическата монахиня, която посвети над половин век от живота си на най-бедните и неоправданите, бе обявена днес за светица от папа Франциск в началото на литургия за канонизация на площад "Свети Петър" в Рим, в присъствието на около 100 000 вярващи. БНТ предаде на живо светата литургия, водена от папа Франциск. Думите му лично чуха и група българи, заминали специално за канонизацията.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева БТА
13:17, 04.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

"Обявяваме блажената Тереза от Колката за светица и я включваме в списъка на светците. Искаме тя бъде почитана като светица от цялата Църква", каза папа Франциск, произнасяйки ритуалната "формула за канонизация".

;

Mодел за подражание и святост, учител по милосърдие и любов - така Папа Франциск нарече Майка Тереза в проповедта си. Смята се, че работата на светицата е вдъхновение за главата на Римо-католическата цъква, защото това е неговото разбиране за ролята на църквата. Елка Минчева е част от българската група, заминала за Рим специално за случая. Вълнение, радост и любов са най-често споменаваните думи в разказа й.

Елка Минчева: "Майка Тереза ни прати един много приятен полъх",

Да отворим сърцата - това за Елка е най-важното послание на Майка Тереза.

Елка Минчева: "Майка Тереза ни учи на милосърдие..."

Канонизацията на Майка Тереза се приема за едно от най-важните събития по време на обявената от Франциск Година на милосърдието, която ще приключи през месец ноември. Церемонията беше наблюдавана с огромен интерес и в Индия, където e основава Ордена Мисионери на милосърдието.

Света Тереза от Калкута ще бъде почитана на 5 септември, денят, в който свършва земният й път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микеланджело може да е скрил феминистки код във фреските на Сикстинската капела
Микеланджело може да е скрил феминистки код във фреските на Сикстинската капела
Повече туристи в Сандански
Повече туристи в Сандански