НОВИНИ

Папата отправи послание за надежда на фона на безпрецедентни мерки за сигурност

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск отправи послание за надежда по време на службата в полунощ в базиликата "Свети Петър". В Италия са взети безпрецедентни мерки за сигурност заради опасения от атентати. Местната полиция арестува алжирец във връзка с нападенията в Париж и Брюксел - от Италия с повече информация и коментар включваме журналистката Ваня Ефтимова.

Ваня Ефтимова
от Ваня Ефтимова
11:52, 27.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

В една седмица пълна с толкова много скръб и тревога, папа Франциск отправи послание за надежда към католиците, отбелязващи страстната седмица и въобще към света. Последните дни той остро осъди тероризма и религиозния фанатизъм. Снощи по време на бдението в базиликата Свети Петър посланието на папата обаче бе, че светът не бива да се отчайва,страхът на бива да побеждава и всички ние да не губим моралния си компас. Той дори повтори цели 20 пъти думата надежда.

Папа Франциск: Ние, както Петър и жените, не можем да открием живота ако сме тъжни, лишени от надежда. Нека не оставаме затворници в самите нас. Нека дадем на Господ камъните на нашата злоба и на нашето минало, този тежък товар на нашите слабост и падения. Първият камък, който трябва да отстраним е липсата на надежда, която ни затваря в самите нас.

Италия в момента е пълна с туристи, заради което мерките за сигурност за безпрецедентни. Особено по летища, гари и метростанции. Има забрана за полети над Рим. В Италия не е табу армията да се използва за охрана и ред при големи струпвания на хора. Затова в Рим и Милано могат да се видят патрулиращи войници в момента. Най-видими бяха мерките за сигурност в петък, когато папата участваше в традиционната процесия на Разпятието. Районът около Колизеума беше ограден и силно патрулиран.

В градчето Белици е задържан 40-годишен алжирец, който се смята за майстор-фалшификатор, снабдил терористичната клетка, отговорна за атентатите в Париж и Брюксел с чисти документи.

Още за ареста му вижте в прякото включване на Ваня Ефтимова:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От съображения за сигурност отложиха шествието на солидарността в Брюксел
От съображения за сигурност отложиха шествието на солидарността в Брюксел
Сани Жекова: Мисля за семейство, но преди това са Олимпийските игри в Корея
Сани Жекова: Мисля за семейство, но преди това са Олимпийските игри в Корея