НОВИНИ

Папа Франциск отслужи меса в Дъблин

В Ирландия папа Франциск помоли за прошка заради злоупотребите с власт и сексуалните посегателства, извършени от представители на католическата църква. Светият отец отслужи меса в края на двуднувното си посещение в Ирландия, където заради скандалите и престъпленията на свещеници, католическата църква загуби доминиращата си роля в обществото.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:04, 26.08.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

По-малко от очакваното - едва 200 000 души дойдоха в центъра на Дъблин, за да видят лично Светия отец. Папа Франциск отслужи меса пред ирландците, почти 40 години след своя предшественик Йоан Павел II.

Сутринта папата посети Богородичното светилище в Нок, в северозападната част на Острова. Мястото е свещено за ирландските католици, защото там преди 139 години Дева Мария се явява на хора от селото под портата на църквата, а те се молят часове, без дъждът да ги намокри.

Пред очакващите го Светият отец помоли за Божията прошка за скандала и предателството, преживени от мнозина католици.

;
папа Франциск: Никой не може да остане равнодушен към съдбите на млади хора, чиято невинност е била ограбена и са белязани с мъчителни спомени. Тази открита рана ни предизвиква твърдо и решително да търсим истината и справедливостта.

Вчера папа Франциск разговаря с осем жертви на посегателства. Сред тях имаше деца, отнети насила от майките им и дадени за принудително осиновяване - практика от миналото, която папата осъди.

;
Пол Редмънд, основател на Фондацията "Майка и дете": Очакваме категорични искрени извинения и днес получихме подобно извинение от папата. Но дали то ще се превърне в голямо официално извинение от Църквата, е друг въпрос.

Натискът върху папата се засили, след като бивш високопоставен представител на Ватикана го обвини, че от години е знаел за твърденията за сексуално насилие, извършвано от известен американски кардинал, но е приел оставката му едва преди месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев коментира пътния инцидент с участието на бащата на президента
Валентин Радев коментира пътния инцидент с участието на бащата на президента
На 77-годишна възраст ни напусна големият български художник Никола Манев
На 77-годишна възраст ни напусна големият български художник Никола Манев