COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Папа Франциск посъветва политиците да спрат с обидите един към друг

Политиците трябва да снижат тона, когато спорят, и да спрат да се обиждат, заяви днес папа Франциск на среща със студенти в Трети римски университет. Светият отец каза също, че лидерите трябва да са отворени към диалог с онези, които смятат за врагове, или рискуват да посеят семената на войната.

от БТА
15:48, 17.02.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света
Папа Франциск посъветва политиците да спрат с обидите един към друг
"Обидите се превърнаха в нещо нормално", възмути се папата в 45-минутен импровизиран разговор със студентите.
"Ние трябва да снижим тона, да говорим по-малко и да слушаме повече."

Той прикани всички да се стремят към търпелив диалог и добави:

"Войните започват първо в сърцата ни, когато не можем да бъдем отворени към другите, да се уважаваме взаимно, да разговаряме помежду си, да водим диалог, именно така започват войните."

Франциск, който е син на мигранти в Аржентина, се обяви срещу антиимигрантските кампании, които се надигнаха в САЩ и някои европейски страни, включително Италия, и настоя имигрантите да бъдат третирани като "братя и сестри".

"Миграциите не са опасност. Те са предизвикателство пред растежа", каза папата и подчерта, че е много важно имигрантите да бъдат интегрирани в страната, която ги е приела.

Светият отец даде и няколко съвета на младите хора, като например да не разговарят по мобилните телефони, докато се хранят със семейството си, а да общуват, тъй като диалогът е противоотровата на насилието.

"Също така забравяме да казваме у дома "добър ден", а предпочитаме анонимния поздрав чао-чао", укори той младите.

Папата разкритикува също сегашната икономика, основана на виртуални транзакции, а не на реална заетост. "Младите не могат да работят, ако не знаят какво да правят", посочи той и описа ужасните последици от безработицата - зависимости, самоубийства или посягане към терористични актове, "за да правят нещо, което дава смисъл на живота им".

Папата беше приветстван топло от студентите за разлика от своя предшественик Бенедикт XIV, който бе принуден през януари 2008 г. да анулира посещение в университета Сапиенца в Рим заради възраженията на 67 преподаватели и малки групи студенти антиклерикали. Възраженията бяха издигнати главно от преподаватели във факултета по физика, които сметнаха поканата към него за "неуместна" предвид светския характер на образованието. Италианските политици почти единодушно подкрепиха тогава папата и осъдиха липсата на толерантност у възпротивилите се срещу визитата му.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината