НОВИНИ

Историческа визита на ​Папа Франциск в Румъния

В Румъния днес започна тридневната апостолическа визита на папа Франциск. За последно глава на Римокатолическата църква е посещавал страната преди 20 години. По време на срещите си с религиозните и политически лидери на страната, папата ги призова да бъдат единни и да не забравят, че са призвани да работят в името на гражданите.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:35, 31.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Хиляди румънци приветстваха историческата визита на папа Франциск. Топло посрещане за Светия отец имаше и от президента Клаус Йоханис. Двамата разговаряха на 4 очи, а Йоханис подари на папата 17 подаръка - по един предмет, характерен за всяка от 17-те румънски области.

Визитата на Франциск минава под мотото "да вървим заедно" и е в ключов за страната момент - дни след изборите за ЕП, когато управляващите Социалдемократи претърпяха провал и на фона на присъдата за техния лидер Ливиу Драгня. В словото си папата призова румънските политически и религиозни лидери да загърбят различията си.

Папа Франциск: Трябва заедно да вървим напред и трябва управниците на всяка държава да поемат отговорността за добруването на своите граждани. Мисля, че на първо място трябва да изтъкнем миграцията и факта, че милиони румънци напускат домовете и страната си в търсене на по-добро бъдеще.

Папа Франциск се срещна с румънския патриарх Даниел, който отправи послание за единство между богослужението и човеколюбието, молитвата и помощта към тези, които се нуждаят от нея.

Този следобед папата отслужи Света литургия в католическата катедрала "Свети Йосиф". Апостолическата визита ще приключи в неделя с церемония, на която ще бъдат обявени за блажени 7 гръко-католически епископи мъченици от град Блаж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливен дъжд и градушка в Пловдив
Проливен дъжд и градушка в Пловдив
До края на годината ще има 96% покритие с кадастрална карта у нас
До края на годината ще има 96% покритие с кадастрална карта у нас