НОВИНИ

Скопие в очакване на папа Франциск

Въпреки, че католиците в Северна Македония са малцинство, всички в страната очакват с нетърпение визитата на папа Франциск. Вижте повече от нашия пратеник в Скопие Елиана Димитрова

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:42, 07.05.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

На площад Македония в Скопие вече започнаха да се събират хората, които след 4 часа ще присъстват на Светата литургия, отслужена от папа Франциск.

Той се очаква да пристигне в 8.15 местно време на летище Скопие с полет от София.

Папа Франциск е първият папа, който ще посети Република Северна Македония и ще стъпи на македонска земя 25 години след установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Затова той е много очакван тук.

Северна Македония е 42-рата страна, която папата ще посети в своя 6-годишен понтификат.

На летището папата ще бъде посрещнат от президента и премиера, след това официалната церемония по посрещането ще бъде в президентския дворец. Той ще има последователни срещи с Георге Иванов и премиера Зоран Заев, а след това с властите, гражданското общество и дипломатическия корпус, пред които ще произнесе своето първо слово на македонска земя.

Следва посещение в къщата-музей "Майка Тереза". Именно папа Франциск през 2016г. провъзгласи майка Тереза за светица. Тя е католичка, албанка, но е родена през 1910 година в Скопие. Тя е една от причините за посещението на папа Франциск в Северна Македония.

След това на площада ще бъде отслужена Светата литургия, на която се очакват 15 000 души. Не само от Македония, но от Хърватска, Албания, Косово.

Ще последват срещи с младежи и католически свещеници.

Очаква се към 18.30 местно време папата да отлети за Рим.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Папата превърна България за два дни в световен център
Експерти: Папата превърна България за два дни в световен център
Папа Франциск отлетя от България
Папа Франциск отлетя от България