COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Папа Франциск се срещна с малката екоативистка Грета

Папа Франциск се срещна с 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг по време на традиционната си публична аудиенция във Ватикана. Двамата разговаряха за кратко, а понтифът я прикани да не се отказва от борбата си срещу климатичните промени. Утре Грета ще държи реч пред италианския Сенат, а в петък ще се включи в традиционния вече младежки протест, който този път се организира в Рим.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:32, 17.04.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

16-годишната Грета беше сред малкото хора, удостоени с честта да могат лично да разговарят с папата. Екоактивистката закъсня за литургията и беше забелязана да лази, за да не пречи на хората, докато се придвижи до мястото си на първия ред на площад "Свети Петър".

Малко по-късно папа Франциск отиде да се ръкува с нея и поощри действията й. Самата Грета също не скри възхищението си от Светия отец.

Грета Тунберг, екоактивист: Благодаря ви, че се борите за климата и говорите истината. Това означава много.
Папа Франциск: Бог да те благослови, продължавай да работиш, продължавай все така.

Папата често говори за значимостта на битката с глобалното затопляне. Неотдавна призова петролни компании да се преориентират към чисто гориво.

Малката Грета пък се превърна в символ на борбата с климатичните промени. Нейният поход по целия свят вдъхнови хиляди младежи да протестират срещу замърсяването.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС обяви списък с американски стоки за евентуални мита
ЕС обяви списък с американски стоки за евентуални мита
Окончателно: Нападателите от Габрово остават в ареста
Окончателно: Нападателите от Габрово остават в ареста