НОВИНИ

Папата се срещна с патриарх Неофит и произнесе молитвата „Царица небесна“

Папа Франциск се срещна с българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод. Папата и патриархът произнесоха приветствени слова и си размениха подаръци. След това папа Франциск се помоли мълчаливо пред иконостаса на светите братя Кирил и Методий и произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“ пред хората, събрали се да го приветстват на площада пред храма "Свети Александър Невски". Пред катедралата сега е Елиана Димитрова с обобщение на тези събития.Подробности - от Елиана Димитрова и Милена Кирова:

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Милена Кирова
20:13, 05.05.2019
Чете се за: 02:45 мин.
У нас

С голям интерес се очакваше срещата между папа Франциск и патрирах Неофит, може би с надежда Българската православна църква все пак да приеме идеята за единство и да се включи в молитвата за мир утре с участието на различните изповедания.

В словото си патрирах Патрирах Неофит каза, че компромиси с вярата не трябва да има.

Малко по-рано от уречения час папа Франциск пристигна в Светия Синод. Посрещна го Западно и средоевропейския митрополит Антоний. Въпреки че присъства на официалното посрещане на папата пред Президентството, той потвърди, че Българската православна църква няма да участва в събития, свързани с визитата освен срещата в Синода, включително и в Молитвата за мир.

Западно и средоевропейски митрополит Антоний: Не можем да бъдем в молитвено общение, това го казваме вече за стотен път, всеки пита. Няма как, това не е прищявка, нито каприз, нито лично отношение, това е просто правило, което съблюдаваме.

Патрирах Неофит и митрополитите посрещнаха папата в салона на Синода. Папа Франциск поздрави и целуна три пъти патрирах Неофит.

;

В официалното си слово патриархът отбеляза, че Франциск е вторият папа, който идва в България и определи това като специално отношение. Според патрирах Неофит някои от позициите на църквите ни съвпадат- като борбата срещу физическото преследване на християни. Каза още, че църквата ни винаги се е молила за единството в Христа, но обстоятелства около покръстването ни, довели до спорове, обременяват и до ден днешен отношенията в християнския свят.

+ Неофит, патриарх Български: Животът на църквата се управлява от нашия господ Иисус Христос. Ако той е допуснал нещо да се случи, то Той знае защо го е допуснал и очаква и ние да разберем защо. Ние от Българската православна църква сме твърдо убедени, че компромис с вярата не може и не трябва да има.

;

В своето слово папа Франциск отбеляза, че контактите между двете църкви са се умножили и че те са призвани да вървят и действат заедно. Той подчерта и делото на светите братя Кирил и Методий, имали смелостта да преведат Библията на език, достъпен за славянските народи. Каза още, че в България са намерили прием различни изповедания - от еврейското до мюсюлманското. Уважение среща и католическата църква.

папа Франциск: Благодарен съм на ваше Светейшество и на Светия синод за това благоволение. Също в нашите отношения свети Кирил и Методий ни напомнят, че известно различие на обичаи и нрави не противоречи ни най- малко на единството на Църквата и че между Изтока и Запада различни богословски формулировки нерядко се допълват вместо да си противоречат.

Папа Франциск подари на патриарха книга за свети Павел, а патрирахът - картина на катедралния храм и икона на светите братя Кирил и Методий. Двете делегации се снимаха за спомен.

;

След това папата отиде пеша до катедралния храм за кратка мълчалива молитва пред иконостаса на светите братя Кирил и Методий. В храма с него влязоха делегацията му и митрополит Антоний.

Папата се помоли и пред икони на света Богородица в храма и целуна ковчежето с мощите на св. Александър Невски.

;

След мълчаливата молитва в храма, отвън на площада пред него папа Франциск отправи молитвата " Царица небесна ".

Всяка неделя повече от 100 млн. зрители от цял свят проследяват тази молитва на живо от Ватикана. Тази неделя посланието към света беше отправено от София като Светият отец се помоли и пред иконата на Месемврийската Богородица, която е изключително скъпа за неговия предшественик папа Йоан XXIII.

И тази неделя папа Франциск отправи традиционната си молитва. Започна с думи, с които от древни времена православни и католици си разменяли пожелания. Множеството отвърна.

Христос Воскресе!
Воистину Воскресе!

Светият отец се обърна към вярващите с думите: „Христос е нашата надежда“.

И им припомни, че когато се чувстват уморени от тъга, кавги, страхове, съмнения и провали, той ще бъде там, за да даде отново сила и надежда.

Папа Франциск: Сега се обръщаме към Блажената Дева Мария, Царица на небето и земята, за да се застъпва пред възкръсналия Господ, за да дари на тази обичана земя винаги необходимия импулс да бъде земя на срещи, в която, отвъд културните, религиозни или етнически различия, да продължите да се признавате и уважавате взаимно като деца на един и същ Баща.
;

Стотици души имаха възможността да наблюдават молитвата „Царица небесна“ на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ - един изключително вълнуващ момент за католическата общност у нас.

проф. Кирил Топалов - досегашен посланик на България във Ватикана и Суверенния малтийски орден: Папата дойде с много голямо удоволствие, аз се срещнах във Ватикана преди няколко дни с него, преди да тръгна за насам и каза, че е много щастлив да дойде в земята, чието кисело мляко го е отхранило наистина. Ние сме много щастливи, че бяхме удостоени от папата. Смятам го това за голяма Божия благодат, която се спусна над нас.

България е втората православна страна след Грузия, която папа Франциск посети официално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев и папа Франциск отправиха послание към българския народ
Президентът Радев и папа Франциск отправиха послание към българския народ
Премиерът Борисов посрещна официално папа Франциск
Премиерът Борисов посрещна официално папа Франциск