Папа Франциск сравни сексуалното насилие спрямо деца с човешките жертвоприношения на езичниците. Във Ватикана приключи първата по рода си конференция по проблема с посегателствата срещу деца. Ще поискаме сметка от тези, които са крили скандали, заяви архиепископът на Брисбейн.

Светият отец обеща да даде" единни директиви за църквата", но без да се подчинява на медийния натиск.

В кралската зала на Апостолическия дворец във Ватикана, 190 прелати чуха заключителното реч на папа Францсик след четири дни на разисквания и изслушвания на жертви на свещеници педофили. Няма достатъчно обяснения за злоупотребите с деца. В тях виждаме ръката на злото, каза главата на Римокатолическата църква.

папа Франциск: "Безчовечността на световния феномен става още по-сериозна и скандална в Църквата, защото е в контраст с нейната морална власт. Ръкоположеният, избран от Бог да води душите към спасение, се оставя да бъде подчинен на собствената си човешка слабост или болест, така че става инструмент на Сатаната".

Организаторите на конференцията изготвят планове за действие. За страните, където няма експерти се съставя един вид справочник, който да определи необходимите действия в случай на посегателство. Църковната дефиниция за непълнолетен ще надвиши 14 години, за да има повече защита за младите. Според някои, защитници на жертви във Ватикана са се повторили стари обещания, а новите конкретни мерки са малко.

Папата с план против сексуалните посегателства

Папата с план против сексуалните посегателства

Отчетност - това е надсловът на втория ден от безпрецедентната конференция, посветена на сексуалните посегателства, извършвани от католически духовниц...