НОВИНИ

Папа Франциск започва обиколка в балтийските страни

Папа Франциск започва днес обиколка в балтийските републики, близо 30 години след разпадането на Съветския съюз, когато Литва Латвия и Естония станаха независими държави.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:21, 22.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Папа Франциск се отправя на четиридневна обиколка, която започва днес в Литва и продължава в Латвия и Естония. Това е първата папска визита в региона от 1993 г., когато той бе посетен от Йоан-Павел Втори. Четвърт век по-късно трите страни са членове на НАТО и ЕС.

Гинтарас Грусас, архиепископ на Вилнюс: Папа Йоан Павел II дойде в зората на нашата независимост, на нашето самоопределяне след 50 годишна окупация. Папа Франциск идва в една различна Литва, икономичeската ситуация е значително по -добра, но мечтите ни не се сбъднаха от само себе си. Сега гледаме към едно ново бъдеще и се нуждаем от надежда и папа Франциск ни носи надежда.

Във Вилнюс Светият отец ще посети Музея на жертвите на геноцида, някогашен затвор на КГБ, откъдето хиляди, включително свещеници, били изпратени на заточение в Сибир. Папата ще се помоли пред паметника на жертвите от гетото във Вилнюс, където от Холокоста оцелели едва няколко стотин от около 40 000 души.

В Латвия папа Франциск ще почете героите на борбата за независимост пред Паметника на свободата и ще води служба в лутеранската катедрала в Рига.

В столицата на Естония - Талин - папа Франциск ще отслужи меса на площад "Свобода".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Пловдив ще гледа мерките на задържаните за обира в Роженския манастир
Съдът в Пловдив ще гледа мерките на задържаните за обира в Роженския манастир
Заместник-главен прокурор предложил Доналд Тръмп да бъде записван тайно
Заместник-главен прокурор предложил Доналд Тръмп да бъде записван тайно