НОВИНИ

Папата отслужи служба за Разпети петък

Папа Франциск отслужи меса в базиликата Свети Петър във Ватикана по повод Велики петък или Разпети петък. На няколко пъти той се поклони за няколко минути пред централния олтар, облечен в одежди в кървавочервен цвят в деня, в който хората си спомнят за смъртта на Христос.

bnt avatar logo
от БТА
22:15, 14.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
папата отслужи служба разпети петък

По-късно днес папата ще участва в традиционното шествие, възпроизвеждащо Кръстния път на Исус.

Заради тази церемония Колизеумът в Рим е затворен днес за посетители, а мерките за сигурност в района бяха затегнати, тъй като именно там ще се състои ритуалът. Обикновено процесията на Разпети петък започва на улица Фори Империали, която отвежда към Колизеума. Заради церемонията близката метростанция бе затворена, пътният трафик бе забранен в зоната, а полицията издигна заграждения, зад които ще стоят богомолците, дошли да наблюдават процесията. В зоната има и екипи с кучета, обучени да откриват експлозиви.

По време на церемонията различни хора се редуват да носят огромен кръст. Тази година ще го носят миряни от Египет, Португалия и Колумбия - страните, които Франциск планира да посети през настоящата година.

Процесията на Кръстия път ще продължи три часа. В края на церемонията папата ще благослови хората и ще отправи думи към тях. По време на церемонията ще бъдат прочетени откъси и от творби на френската теоложка Ан-Мари Пелтие. Те обръщат специално внимание на ролята на жените в библейската легенда за Възкресението

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Велика събота отбелязваме погребението на Иисус Христос
На Велика събота отбелязваме погребението на Иисус Христос
Трима задържани в Германия за подпомагане на планирана терористична атака
Трима задържани в Германия за подпомагане на планирана терористична атака