НОВИНИ

Папата с план против сексуалните посегателства

Отчетност - това е надсловът на втория ден от безпрецедентната конференция, посветена на сексуалните посегателства, извършвани от католически духовници, която продължава във Ватикана. "Провалихме се и трябва да търсим прошка" - около тази теза се обединиха участниците в днешните сесии.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:34, 22.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Фокусът в днешните дебати е намерението на висшите прелати да признаят, че премълчаването, прикриването на престъпленията и страхът от скандал с годините са влошили и без това сложната ситуция, в която е изпаднала Католическата църква. Нужно е покаяние.

Освалд Грациас, архиепископ на Мумбай: Сексуалните посегателства срещу малолетни и уязвими хора не само нарушава божествения и църковния закон, но е и обществено престъпно поведение. Църквата не живее в изолация и в свой собствен свят. Църквата живее В света и ЗАЕДНО с него. Виновните за тези криминални деяния трябва да бъдат отговорни пред гражданските власти за това, което са извършили.

Необходими са нови правила и процедури - не само за докладването на случаите на насилие, но и за разследването им.

Блейз Джоузеф Купич, архиепископ на Чикаго: Трябва да сме сигурни, че се полагат всички усилия жертвите да получават психологическа помощ и всякаква друга подкрепа. А за това, вярвам аз, трябва да плаща диоцезът на обвинения духовник. Второ, докладването на случаите не бива да бъде възпрепятствано от правилата за поверителност. Трето, никой не бива да бъде дискриминиран за това, че подава оплакване срещу духовно лице.

В същото време в Рим се събра работна група, която обсъжда значителния брой сексуални посегателства, извършвани от монахини, на които според експертите, се обръща по-малко внимание.

Според критиците на форума обаче, това събиране е постановка, която има за цел да оневини висшите католически духовници и да разсее шумния скандал около църквата, който продължава вече над три десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След искане на шофьорите: Ще закрият ли нощния градски транспорт в София
След искане на шофьорите: Ще закрият ли нощния градски транспорт в София
Убиха френски джихадист, отговорен за атентатите в Париж
Убиха френски джихадист, отговорен за атентатите в Париж